esemény
Meet the Artist: Zékány Dia | Zékány Dia | Q Contemporary Budapest

kurátor | Szalay Blanka

megnyitó | 2022. május 3. 18:00

web | https://fb.me/e/7xpowOFRf

a kiállítás bezárása | 2022. május 14.

cím | 1062 Budapest, Andrássy út 110.

Térkép

Meet the Artist: Zékány Dia
2022. május 3, kedd 18:00

A Meet the Artist esemény keretein belül Zékány Dia mesél inspirációkról, előképekről, referenciákról, múltról és jövőbeli víziókról, és a kiállított munkákról.

Zékány Dia Az én szívemben boldogok a tárgyak című kiállítása a felhalmozott, gyűjtögetett tárgyakat és az azokat befogadó tereket állítja középpontba. (A kiállítás címe Nemes Nagy Ágnes A tárgyak című kétsoros verséből idéz.)
Dia képein életek alatt összegyűjtött, elraktározott, megtartott, félretett, elfelejtett, ugyanakkor szeretett tárgyak elevenednek meg. Olyan dolgok, amelyek boldogságot okoznak annak, aki őrzi, gyűjti őket, de bosszúságot jelenthet a velük kényszerből együtt élőknek. Dia családi tapasztalatai által képes viszonyulni a tárgyak felhalmozásához, azok „installációként” történő (újra)értelmezése egyéni látásmódot kínálhat a befogadó számára is. Hiszen mindannyian tudunk kapcsolódni a tárgyak gyűjtéséhez, vagy azért, mert magunk is valamilyen módon megtartunk, gyűjtünk dolgokat, vagy mert küzdünk a felesleges tárgyaktól való megszabadulással.
A Project Space kiállítótereiben az alkotó elmúlt pár évben készült munkáit láthatjuk. Az utóbbi években a szobák, belső terek mellett a hátsó kerteket, udvarokat, műhelyeket, garázsokat jeleníti meg vászon és pasztell művein. Két teremben nagyobb
méretű vászonképei vannak kiállítva, ahol a néző jóformán átlépve a kép kereteit, a tárgykavalkád közepén találja magát. A középső, hosszabb teremben a pasztell képek kaptak hangsúlyt. A koronavírus helyzet miatt a művész nem használhatta a műtermét, így nagyobb méretű olajfestményei mellett 2020-tól kisebb pasztell rajzok is megjelennek munkái között. Játékos módon installált képcsoportok és képpárok kerültek egymás mellé, fölé és alá, könnyedség és szabadság érze- tét előidézve, ellensúlyozva a kaotikus, robosztus tárgyhalmok ábrázolását

Zékány Dia 1987-ben született Debrecenben, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának végzős doktorandusza. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt külföldön és Magyarországon egyaránt. Budapesten él és dolgozik.

Várunk szeretettel május 3-án 18 órakor!

A kiállítás keddtől szombatig 12 és 18 óra között látogatható.
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 110.
A belépés díjtalan!

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum