esemény
Inverted Nature | Újházi Adrienn | K11 Labor

megnyitó | 2022. május 9. 18:00

a kiállítást megnyitja | Sipos Tünde művészettörténész

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2022. május 31.

cím | K11 Művészeti és Kulturális Központ

Térkép

Újházi Adrienn az Újvidéki Művészeti Akadémia festő szakán diplomázott 2018-ban, mesterdiplomáját ugyanitt szerezte 2020-ban. Számos egyéni és csoportos kiállításon, művésztelepen mutatkozott be otthon és külföldön egyaránt. Munkái – részben gyermekkori személyes tapasztalatoknak köszönhetően – a természet és a környezet organikusságát veszik alapul.


Másodéves hallgatóként találkozott először a BioArt fogalmával. Ennek hatására kezdett el organikus anyagokkal – úgymint búzacsíra, kenderkóc, különféle magok, humusz, viasz, kurkuma vagy paprika – foglalkozni és kísérletezni. Műterme szép lassan laboratóriummá alakult, ahol szerves anyagokból készülő műtárgyak születnek – sokszor akár hónapok, évek leforgása alatt. Sokáig kutatta, milyen természetes anyaggal helyettesíthetné a vásznat, így talált rá a scobyra, a kombucha gomba fermentációja folyamán létrejövő cellulózra.


Művészetét meghatározza a természet tisztelete, az ember és a természet viszonyának vizsgálata. Fontos számára a fenntarthatóság és az újrahasznosítás, a növényvilág érzékeny figyelemmel kísérése, a növényekkel való kísérletezés nyomán pedig újszerű esztétikai megoldásokat hív életre. A most nyíló „Inverted Nature” címre keresztelt önálló tárlatán élő anyagokon, installációkon és digitális printeken keresztül nyerhetünk bepillantást komplex biológiai és alkotói folyamatokba.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.