esemény
Tárlatvezetés // Zékány Dia: Az én szívemben boldogok a tárgyak | Zékány Dia | Q Contemporary Budapest

kurátor | Szalay Blanka

megnyitó | 2022. április 21. 17:30

web | https://fb.me/e/2jvZctWWO

a kiállítás bezárása | 2022. május 14.

cím | 1062 Budapest, Andrássy út 110.

Térkép

árlatvezetés Zékány Diával
2022. április 21-én csütörtökön, 17:30-tól

Zékány Dia Az én szívemben boldogok a tárgyak című kiállítása a felhalmozott, gyűjtögetett tárgyakat és az azokat befogadó tereket állítja középpontba. (A kiállítás címe Nemes Nagy Ágnes A tárgyak című kétsoros verséből idéz.)
Dia képein életek alatt összegyűjtött, elraktározott, megtartott, félretett, elfelejtett, ugyanakkor szeretett tárgyak elevenednek meg. Olyan dolgok, amelyek boldogságot okoznak annak, aki őrzi, gyűjti őket, de bosszúságot jelenthet a velük kényszerből együtt élőknek. Dia családi tapasztalatai által képes viszonyulni a tárgyak felhalmozásához, azok „installációként” történő (újra)értelmezése egyéni látásmódot kínálhat a befogadó számára is. Hiszen mindannyian tudunk kapcsolódni a tárgyak gyűjtéséhez, vagy azért, mert magunk is valamilyen módon megtartunk, gyűjtünk dolgokat, vagy mert küzdünk a felesleges tárgyaktól való megszabadulással.
A Project Space kiállítótereiben az alkotó elmúlt pár évben készült munkáit láthatjuk. Az utóbbi években a szobák, belső terek mellett a hátsó kerteket, udvarokat, műhelyeket, garázsokat jeleníti meg vászon és pasztell művein. Két teremben nagyobb
méretű vászonképei vannak kiállítva, ahol a néző jóformán átlépve a kép kereteit, a tárgykavalkád közepén találja magát. A középső, hosszabb teremben a pasztell képek kaptak hangsúlyt. A koronavírus helyzet miatt a művész nem használhatta a műtermét, így nagyobb méretű olajfestményei mellett 2020-tól kisebb pasztell rajzok is megjelennek munkái között. Játékos módon installált képcsoportok és képpárok kerültek egymás mellé, fölé és alá, könnyedség és szabadság érzetét előidézve, ellensúlyozva a kaotikus, robosztus tárgyhalmok ábrázolását

Zékány Dia 1987-ben született Debrecenben, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának végzős doktorandusza. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt külföldön és Magyarországon egyaránt. Budapesten él és dolgozik.

Kurátor: Szalay Blanka

A kiállítás keddtől szombatig 12 és 18 óra között látogatható.
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 110.
A belépés díjtalan!

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.

FKSE Patron