esemény
Zékány Dia: Az én szívemben boldogok a tárgyak | Zékány Dia | Q Contemporary Budapest

kurátor | Szalay Blanka

megnyitó | 2022. április 12. 18:00

a kiállítást megnyitja | Závada Péter

web | https://fb.me/e/36iLKfvAv

a kiállítás bezárása | 2022. május 14.

cím | 1062 Budapest, Andrássy út 110.

Térkép

Zékány Dia: Az én szívemben boldogok a tárgyak
2022.04.12 – 2022.05.14.

 

Megnyitó: 2022. 04. 12. kedd, 18:00
Megnyitó beszéd: Závada Péter, költő, drámaíró
Kurátor: Szalay Blanka, Q Contemporary

 

Zékány Dia 'Az én szívemben boldogok a tárgyak' című kiállítása a felhalmozott, gyűjtögetett tárgyakat és az azokat befogadó tereket állítja középpontba.

Zékány Dia képein életek alatt összegyűjtött, elraktározott, megtartott, félretett, elfelejtett, ugyanakkor szeretett tárgyak elevenednek meg. Olyan dolgok, amelyek boldogságot okoznak annak, aki őrzi, gyűjti őket, de bosszúságot jelenthet a velük kényszerből együtt élőknek. Dia családi tapasztalatai által képes viszonyulni a tárgyak felhalmozásához, azok „installációként” történő (újra)értelmezése egyéni látásmódot kínálhat a befogadó számára is. Hiszen mindannyian tudunk kapcsolódni a tárgyak gyűjtéséhez, vagy azért, mert magunk is gyűjtögetők vagyunk vagy mert küzdünk a felesleges tárgyaktól való megszabadulással.
Dia az utóbbi években a szobák, belső terek után a hátsó kerteket, udvarokat, műhelyeket, garázsokat kezdte el megjeleníteni vászon és pasztell képein. A koronavírus helyzet miatt a műtermét nem használhatta, így a nagy méretű olajfestmények mellett 2020-tól kisebb méretű pasztell rajzok is feltűnnek munkái között.
A kiállítás címe Nemes Nagy Ágnes 'A tárgyak' című kétsoros verséből idéz. A költőnőhöz hasonlóan Dia is kapcsolódást talál a minket körülvevő tárgyakkal.

Zékány Dia 1987-ben született Debrecenben, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának végzős doktorandusza. Budapesten él és dolgozik.

 

A kiállítás a PROJECT SPACE falain belül, a Q Contemporary alagsori szintjén kerül megrendezésre, rendkívüli alkalmat kínálva a Q Contemporary számára, hogy alapvető vízióját közvetítse: a feltörekvő és fiatal művészek bemutatását a közönség számára.

Várunk szeretettel április 12-én 18 órakor!

A kiállítás keddtől szombatig 12 és 18 óra között látogatható.
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 110.
A belépés díjtalan!

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.