esemény
Kifutó modellek | Vincze Ottó | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Muladi Brigitta

megnyitó | 2022. április 9. 18:00

a kiállítást megnyitja | Horányi Attila PhD MOME

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2022. junius 5.

cím | Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.

Térkép

Vincze Ottó – Kifutó modellek
Megnyitó: április 9. szombat 18:00

https://www.facebook.com/events/653163572432853

Helyszín: IKON, Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató

A kiállítást megnyitja: Horányi Attila PhD
intézetigazgató, BA szakfelelős, egyetemi docens, MOME
Közreműködik: Galambos Csanád, szaxofon, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendéke
Kurátor: Muladi Brigitta művészettörténész

A kiállítás 2022. április 10-től június 5-ig csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész Kisvárdán, 1964-ben született, Szentendrén él és dolgozik. A Képzőművészeti Főiskola esti tagozatán folytatott tanulmányokat, de Szentendrén Barcsay Jenő, Balogh László, Deim Pál, Szántó Piroska műterme jelentették számára az igazi akadémiát.

1987-ben tagja lett a Vajda Lajos Stúdiónak, melynek az ezredforduló után tíz évig elnöke is volt. Ebben az évben nyert felvételt a Fiatal Képzőművészek Stúdiójába (ma FKSE). 1988-ban a Szentendrei Grafikai Műhely tagjai közé választották. A Miskolci Grafikai Biennálén kétszer kapta meg a Magyar Grafikáért Alapítvány szakmai díját. 1989-ben felvételt nyert az akkori Képzőművészeti Alap festő szakosztályába (ma Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete).
Tanulmányainak végeztével pályáját festőművészként kezdte. 1993–1996 között Derkovits ösztöndíjas volt, majd a 90-es évek második felében és az ezredforduló után többnyire Németországban, Svájcban nyert el ösztöndíjakat és állított ki.
Számos jelentős szakmai díjat és külföldi ösztöndíjat nyert el: 1996–1997: Künstlerdorf Schöppingen ösztöndíja, 1997: Art Cologne, a Kölni Művészeti Vásár támogatott kiállítója; Schloss Plüschow Mecklenburgische Künstlerhaus ösztöndíja, 1999: Schleswig-Holsteinische Künstlerhaus ösztöndíja, Künstlerhauser Worpswede DAAD ösztöndíj, 2003 Kunststiftung Stuttgart ösztöndíja, 2009: Cité Internationale des Arts ösztöndíja, Párizs, 2010: Victor Vasarely ösztöndíj, Párizs. 2017-ben River-pool elnevezésű projektje Szentendre után az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále ideje alatt, a Giudecca sziget partjánál aratott nemzetközi sikert és nagy médiavisszhangot.
Vincze Ottó tevékenységének vezérműfaja ma a térinstalláció, de a grafika és a videó műfajában is dolgozik. Komplex esztétikai rendszerben gondolkodik, ami a mondriani, malevicsi humán alapú konstruktív-szürrealista festészethez és a városának „motívumközpontú” spirituális hagyományaihoz kapcsolódik.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

FKSE Patron