esemény
Érintkezések | művészek | Dubniczay-palota / Várgaléria

kurátor | Dohnál Szonja galériavezető

megnyitó | 2022. január 22. 11:00

a kiállítást megnyitja | German Kinga, Góbi Rita táncművész

a kiállítás bezárása | 2022. április 18.

Köszöntőt mond: Grászli Bernadett igazgató
és Dallos Krisztina kulturális projektmenedzser, VEB 2023-EKF
A kiállítást megnyitja: German Kinga
Közreműködik: Góbi Rita táncművész
A kiállítás kurátora: Dohnál Szonja galériavezető
 
 
A Művészetek Háza Veszprém 2022-ben még változatosabbá teszi kiállítási palettáját, megjelenik a design, az iparművészet mint új tematika.  Érintkezések / Contacts című kiállításunk a kortárs textil- és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be a Dubniczay-palotában. 
A kortárs ékszer funkcióját, formavilágát, anyaghasználatát tekintve gyakran eltér a hagyományos ékszerek jellemzőitől. A tíz kortárs ékszerművész (Ádám Krisztián, Börcsök Anna, Diriczi Csenge, Gera Noémi, Harsány Patrícia, Jermakov Katalin, Kecskés Orsolya, Tóth Zoltán, Ujvári-Zsiga Luca, Vékony Fanni) munkái arra ösztönzik a befogadót, hogy újragondolja az ékszer helyét a művészettörténetben. A különböző generációkhoz tartozó alkotók eltérő stílust képviselnek, összetett elméleti háttérrel, sokszínű technikai megvalósítással dolgoznak. Aki kapcsolatba kerül a kortárs ékszerekkel, egy szabad asszociációs térbe lép, ahol a saját képzeletét működtetve értelmezheti a tárgyakat, ugyanakkor a legkülönbözőbb kulturális és társadalmi kérdéseken is elgondolkodhat. 
Ahogy a kortárs ékszer, úgy a kortárs textil is a művészi önkifejezés eszköze. A kiállításon szereplő textilművészek munkáin keresztül az utóbbi két év legújabb alkotásaiból mutatunk be egy szűk válogatást. A textiltervező iparművészek (Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V. Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta és Zimonyi Gwendolin) együttműködésével jacquard, nyüstös, digitális nyomással készült és egyedi kivitelezésű kollekció fejlesztése valósult meg. 
A textilek és ékszerek tervezésére hatással vannak a különböző művészeti ágak: a filmművészet, zene, képzőművészet. A művészeti ágak közötti párbeszédet felfedezhetjük a kiállításon például a ritmus, a repetitív motívumok segítségével, melyek ugyanúgy jelen vannak a textiltervezésnél, mint a zenében vagy megjelenhetnek akár az ékszereken is. A párbeszédbe bevonjuk a kortárs táncot is, a megnyitón Góbi Rita táncművész improvizációját láthatják az érdeklődők.
A kiállítás különlegessége, hogy pályakezdő, feltörekvő tervezők alkotásai is megtekinthetőek, bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a fiatal alkotók számára is.
A tárlat szoros együttműködésben valósult meg a Texhibition és a Design Without Borders programsorozattal, valamint terveink szerint ősszel kapcsolódunk az eddig csak Budapesten megrendezett Ékszerek Éjszakája rendezvénysorozathoz is. 
 
 
Kapcsolódó programok:
2022. március 19. 16 óra
Radnóti Róza zongorakoncertje a kiállítóteremben, majd tárlatvezetés 
2022. április 2. 13 órától 17 óráig 
Söptei Eszter SZÍN KEVERÉS ékszerkészítő workshopja
 
A kiállítás támogatója: 
Nemzeti Kulturális Alap; www.nka.hu
Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.