esemény
Előbújó dokumentumok 2.0: LMBTQI+ történetek Közép- és Délkelet-Európában | - | Centrális Galéria

kurátor | Perica Jovchevski, Hanzli Péter

megnyitó | 2022. január 18. 18:00

a kiállítást megnyitja | Perica Jovchevski, Hanzli Péter

web | https://www.osaarchivum.org/hu

a kiállítás bezárása | 2022. február 20.

cím | Blinken OSA Archívum/ Centrális Galéria

Térkép

Megnyitó: 2022. január 18., kedd, 18 óra

Regisztráció a megnyitóra: https://forms.office.com/r/HYsZ92i5Cw

2022. január 18-án nyílik az Előbújó dokumentumok 2.0 című kiállítás a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár szervezésében a Centrális Galériában, amely a közép-és délkelet-európai régiók LMBTQI+-történeteit mutatja be a második világháború utáni időszaktól kezdődően a 2000-es évek elejéig. A kiállítást filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések és egyéb kapcsolódó események kísérik.

***

Az Előbújó dokumentumok 2.0: LMBTQI+ történetek Közép- és Délkelet-Európában a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár közös kiállítása, amely a közép- és délkelet-európai meleg és leszbikus mozgalmak 20. századi történeteinek hasonlóságait és különbségeit mutatja be. A kiállítás jogi iratanyagok, sajtóbeszámolók, magán- és intézményi levelezések, művészeti alkotások és egyéb dokumentumok bemutatásával szeretné segíteni a homoszexuális emberekkel szembeni diszkrimináció megértését azokban az országokban, amelyeket közös politikai célok vezettek a 20. század folyamán: hogy az 1940-es évek közepétől új kommunista társadalmat hozzanak létre, majd az 1990-es évektől demokratikus társadalmi átalakulást hajtsanak végre.

Az Előbújó dokumentumok 2.0 a 2021 februárjában indult Előbújó dokumentumok című online kiállításunkra épül, újabb szempontokkal gazdagítva az ott bemutatott anyagot. Így kiegészült a közös „archívumi kutatólaboratóriumunk” által az elmúlt tíz hónap során megtalált anyagokkal, amelyek – bár rendszerezetlen formában – azt mutatják be, hogy milyen életet élhettek a transz, interszex vagy egyéb gender-nonkonform emberek az államszocializmus idején, illetve a demokratikus átmenet első éveiben Közép- és Délkelet-Európában. A szisztematikus kutatás, illetve e dokumentumok rendezése és integrációja a projekt további feladata, amelynek eredményeit reményeink szerint a kiállítás egy külön, harmadik állomásán fogjuk a nyilvánosság elé tárni 2023-ban. A mostani kiállításon bemutatott új anyagokat magánemberek és partnerszervezetek segítségével tudjuk bemutatni: ezek zömmel a vasfüggöny lehullása előtti LMBTQI+-aktivizmusról szólnak Lengyelországban, Szlovákiában és a Szovjetunióban.

Végül pedig az a lehetőség, hogy a kiállítást idén fizikai formában is bemutathatjuk a budapesti Blinken OSA Archívum Centrális Galériájában, okot adott arra, hogy átstrukturáljuk és jelentősen gazdagítsuk a tavalyi kiállítás tartalmát, és nagyobb teret szenteljünk a vizsgált időszakon belül a magyarországi meleg, leszbikus és transz közösségnek.

***
A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTÉSE 18 ÉVEN ALULIAK SZÁMÁRA NEM AJÁNLOTT.

A kiállítás védettségi igazolvány/app felmutatásával látogatható. Az épületben maszk viselése és távolságtartás kötelező. A megnyitóra és a kapcsolódó programokra regisztráció szükséges.

Kurátorok
Perica Jovchevski, Közép-európai Egyetem / Blinken OSA Archívum
Hanzli Péter, Háttér Archívum és Könyvtár

A kiállítás 2022. január 19. – február 20-ig látogatható.

A kiállítás a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár együttműködésében valósult meg.

Blinken OSA Archívum | Centrális Galéria | 1051 Budapest, Arany János utca 32.
kedd–vasárnap: 10:00–18:00

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.