esemény
Dekádok | Matzon Ákos | Csikász Galéria

kurátor | Hegyeshalmi László képzőművész

megnyitó | 2022. január 15. 11:00

a kiállítást megnyitja | Sinkó István képzőművész, művészeti író

a kiállítás bezárása | 2022. február 19.

A dekád szó több jelentéséből a kiállítás címe a „tízes csoport”, „évtized” fogalmakra utal.
Matzon Ákos művészi pályáját tízéves periódusokra, dekádokra felosztva állítottuk össze a kiállításon bemutatott műveket.
Alkotásai a konstruktivista, geometrikus művészet hagyományaira épülő festészetet, síkplasztikát képviselik. 
Ez egy retrospektív tárlat, amely azonban nem zárja le az életművet, hanem további folytatólagos gondolatok megfogalmazását ígéri.
A kezdeti 80-as évek - ez egy viszonylag szűkebb, kisebb anyag - mintegy indítója a kiállításnak, majd a 90-es évek, amely a kibontakozás, az út keresésének évtizede.
A 2000-es évek, amelyek a kiteljesedés évei is voltak, a 2010-es évek, ahol főleg nagyobb léptékű sorozatokból válogatunk és mutatjuk be ezek egy részét.
A kiállítás zárásaként a most induló évtized művei láthatóak, amelyben az előző évek összegzése, újra- és tovább gondolása történik.
„A 90-es évektől kezdve én alapvetően az egyes gondolatfüzéreimet sorozatokban valósítottam/valósítom meg. Ezek a sorozatok jó pár éves szünet után számomra újra érdekessé válnak és tulajdonképpen az évtizedeken átívelő témák (sorozatok) egyrészt a kontinuitást is jelentik, másrészt az évek múltával mindig egy újabb megközelítést kínálnak.” – fogalmazta meg gondolatait a művész.
Matzon Ákos festőművész
Budapesten, 1945. április 19-én született. Építész-műszaki tanulmányokat a Budapesti Műszaki Egyetemen ill. a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán folytatott. 1986-tól művészeti szabadiskolákban képezte magát, tanulmányutakat tett Németországban és Svájcban, 1994 óta szabadfoglalkozású képzőművész. 
1998-ban elnyerte a Pollock – Krasner Alapítvány (New York) éves ösztöndíját, 2005-ben a MAOE nívódíját és a Papírművészeti Triennálé nagydíját. 2007 – 2009-ben a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa. 2010-ben Munkácsy Mihály-díjas, majd Stuttgartban, Baden Württemberg ösztöndíjasaként dolgozik és állít ki. 
Több magyar és külföldi művészeti társaság aktív tagja, melyet számtalan egyéni és csoportos kiállításon való részvétel jelez. A VUdAK (Magyarországi Német Írók és Képzőművészek Szövetsége) szekcióvezetőjeként 2005 óta évente több kiállítás szervezője és kurátora. Művei számos magyar és külföldi köz- és magángyűjteményben jelen vannak. 
Legutóbbi egyéni kiállítása „Térkereső”címmel 2021. október 22. – november 28. között
Budapesten a Műcsarnokban volt.
 
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.