esemény
Egy szerelem három éjszakája | Premier vetítés | Modok Mária, Czóbel Béla | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Muladi Brigitta

megnyitó | 2021. december 12. 18:00

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2022. október 30.

cím | P'Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Térkép

PREMIERvetítés! Egy szerelem három éjszakája első magyar musical a Két paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállításhoz kapcsolódóan.
Az Egy szerelem három éjszakája című első magyar musicalt 1961-ben a Petőfi Színház mutatta be, majd 1967-ben filmet készítettek belőle. Hubay Miklós darabjának zenéjét Ránki György, szövegkönyvét az a Vas István írta, aki Szántó Piroska férje, és Modok Mária művészetének nagy tisztelője volt. A két házaspár gyakran járt egymáshoz vendégségbe, és valószínűleg Vas István ötlete, hogy a műtermi jelenetek a Czóbel-házban, Modok Mária szobájában forogjanak. A főbb szerepeket Venczel Vera, Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Kállai Ferenc játssza. A díszlettervező Romvári József.
„Az Egy szerelem három éjszakája igazi műfaji különlegesség. A háborús dráma a vidám románcok és zenés vígjátékok elemeivel keveredik. A szörnyű tragédiát folyamatosan fellazítják a slágeres dalok, máskor a komédia kap sötétebb tónusokat. Az operatőr, Somló Tamás, Jancsó Miklós első korszakának fontos alkotótársa. Markáns látásmódja ebben a filmben is meghatározó jelentőségű. A háború fekete-fehér képeivel szemben a múlt különleges színekben pompázik. Az Egy szerelem három éjszakája nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatkozott, a hazai mozikban hétszázezernél is több néző váltott rá jegyet.” – Idézet Huber Zoltán kritikájából.
Forrás: https://filmarchiv.hu/.../film/egy-szerelem-harom-ejszakaja
Helyszín: P'Art Mozi, Szentendre
A vetítés után beszélgetés a Két Paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállítás kurátorával, Muladi Brigittával.
Programjegy: 1000 Ft
Az esemény regisztrációhoz kötött:
regisztracio@muzeumicentrum.hu
* * *
A múzeum kiállításai és rendezvényei védőmaszk viselésével látogathatók. Köszönjük együttműködésüket!
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.