esemény
„Én nemfázásnak öltöztem, te havas tájnak” – Kortárs gondolatok egy találtkép gyűjteményhez | Góg Emese, Gondnok projekt | Telep Galéria

megnyitó | 2021. december 2. 18:00

a kiállítást megnyitja | Kemény Zsófi, költő

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2021. december 15.

cím | TELEP

Térkép

Góg Emese, a Gondnok projekt ötletgazdája körülbelül 15 éve foglalkozik találtképek gyűjtésével. A régi fényképeket és diapozitívokat lomtalanítások alkalmával, bolhapiacokon szerezte be, de előfordult olyan is, hogy Vaterán csapott le egy-egy általa különlegesnek tartott felvételre.
A gyűjtemény azóta is folyamatosan bővül: mára több ezer találtkép (nagyrészt diapozitív) pihen az archívumban, melynek egy részét a Found Photos Addiction Facebook oldalon a nagyközönség is megtekintheti.
Tavaly év végén egy különleges válogatásban – kortárs írók és költők képekhez írott szövegeivel kiegészülve – a gyűjtemény téli, karácsonyi tematikájú felvételei a Hype&Hyper online magazin felületén is megjelentek.
„Egyszerre kell sötétség és fény ahhoz, hogy ezek az apró képek láthatóvá váljanak. A transzparens, érzékeny felület és a vetítés varázsa különleges atmoszférával veszi körbe az egyébként is megfejtésre váró amatőr felvételeket. Szeretek úgy gondolni ezekre a képekre, mint megannyi rövid történetre. A gyűjtemény „dramaturgjaként” játszom a képekkel, találok ki újabbnál újabb kapcsolódásokat. A kortárs írókat egy-egy kép ihlette meg, engem pedig az ő szövegeik vittek tovább újabb képek (történetek) összekapcsolására.”
A Telep Galériában nyíló kiállítás alkalmával egy újabb sajátos metszetét ismerhetjük meg a gyűjteménynek: ez alkalommal olyan, korábban nem látott diapozitívok is megjelennek, melyek párbeszédet kezdeményeznek „téli párjaikkal” – együttállásukból ismeretlenül is ismerős történetek bontakoznak ki, szereplői pedig nemcsak saját magukról, de rólunk is mesélnek.

Gondnok projekt:
https://www.facebook.com/gondnok.projekt

Found Photos Addiction:
https://www.facebook.com/FoundPhotosAddiction

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum