esemény
Illusztrációk Goethe Faustjához, 1976-1980 | Karátson Gábor | Dubniczay-palota / Várgaléria

kurátor | Bellák Gábor

megnyitó | 2021. november 13. 11:00

a kiállítást megnyitja | Bellák Gábor

a kiállítás bezárása | 2022. január 9.

KÖSZÖNTŐT MOND
Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója 
Kilián László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója
 
KÖZREMŰKÖDIK
Vándorfi László, színész, rendező
a Pannon Várszínház igazgatója
 
 
Karátson Gábor a 20. századi magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója volt. Író, műfordító, filozófus, orientalista, környezetvédő s nem utolsósorban festő és grafikus. Grafikusi életművének egyik legnagyobb műve Goethe Faustjának az illusztrálása volt. 
Az Európa Kiadónál 1980-ban megjelent két kötet 64 akvarellje és ceruzarajza Goethe nagylélegzetű művének egészen egyedi értelmezését nyújtja. A színes és monokróm lapok Goethe színtanának és színelméletének megfelelően, a színek szimbolikája révén elevenítik meg a drámai költemény egyes szakaszait. A színes Faust ráadásul teljesen egyedülálló a művészettörténet klasszikus, fekete-fehér Faust-illusztrációinak sorában is. 
 
A kiállítás a hatvannégy képen kívül elsőként mutatja be Karátson 1969-ben, szintén a Fausthoz készült tizenhárom linómetszetét is. A kiállítást az illusztrációk alapjául szolgáló Faust-idézetek, s a művészről készült fényképek egészítik ki.
 
A kiállítás a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely művészeti programjaként jött létre.
Kuratórium: Granasztói Szilvia, Karátson Dávid, Karátson János
 
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.