esemény
ELŐHÍVÁS | Váradi Viktor | TOBE Gallery

megnyitó | 2021. október 20. 14:00

web | https://fb.me/e/17zUT7Zqs

a kiállítás bezárása | 2021. november 27.

cím | TOBE Gallery

Térkép

Váradi Viktor Előhívás című új fotósorozata valójában egy családtörténet, mégsem csak az, és ez már a kétértelmű címválasztásból is kiderül.
Az ember beleszületik egy kor, egy család, és valamilyen földrajzi térség körülményei közé. Később ezek között az erővonalak között kell boldogulnia, megvalósítania az életét. Szinte egész személyiségünk igenlése, vagy tagadása ezeknek a körülményeknek. Váradi Viktor sorozatából kiderül, hogy nála inkább az elfogadás dominál. Szinte filmszerű, lineáris dramaturgia mentén követhetjük a történéseket. Ahogy illik, ez a narratíva még izgalmas is, tele van váratlanságokkal, meglepetésekkel. Mesteri, hogy mennyi minden belefér ebbe a nem túl hosszú terjedelembe. Patikamérlegen van kiszámítva, mit képvisel a kép, és mit a szöveg. Hogyan működnek ezek együtt a pontos kifejezés érdekében. Olyan, mint egy kiterjesztett haiku. Egy fiatalember felnövekedését, magára találását, kötődéseit meséli el. Ez általában egy 120 perces mozi, vagy egy 300 oldalas regény szokott lenni. A trükk ott van, hogy a szavak felvázolják az eseményeket, és a többi a képre van bízva. A szövegben és az alkotói képformálásban rejlő információ egyszerre van sikeresen működtetve. A rendkívül heterogén képanyag egy jól olvasható konstrukció része, ahol a hagyományos fotósorozatok építésének szempontrendszere már érvényét veszíti. A képi sokféleség itt a korábbi kísérletek sorozatát jelképezi, tehát funkciója van.

A konkrét tartalmat, akár egy film esetében, nem illik előre elárulni.

                                                                                                                                                         Gulyás Miklós

Váradi Viktor Budapesten élő fotóművész, oktató, jelenleg a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium fotográfia szak vezetője. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MA Fotográfia szakán 2013-ban diplomázott, kétszeres Pécsi József Ösztöndíjas alkotó. Munkáinak középpontjában a személyes fotó, és az egy sorozaton belüli műfaji keveredések állnak. Több hazai és nemzetközi csoportos kiállításon vett részt, többek között a Mai Manó Házban, illetve annak szervezésében Párizsban és Olaszországban. Első önálló kiállítására a TOBE Gallery-ben kerül sor.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.