esemény
Két Paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállítása | Modok Mária, Czóbel Béla | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Muladi Brigitta

megnyitó | 2021. október 28. 17:00

a kiállítást megnyitja | Egri János műgyűjtő

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2022. október 30.

cím | Czóbel Múzeum, Templom tér 1.

Térkép

Modok Mária (1896. szeptember 27. – 1971. március 20.) és Czóbel Béla (1883. szeptember 4. – 1976. január 29.) közös kiállítása.
A kiállítás 2021. október 28. – 2022. október 30. között, csütörtöktől vasárnapig 10:00-18:00 óra között látogatható.

Megnyitó: 2021. OKTÓBER 28., CSÜTÖRTÖK, 17:00
Helyszín: Czóbel Múzeum, Templom tér 1.
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Egri János műgyűjtő
A megnyitó vendége: Kratochwill Mimi művészettörténész
Közreműködik: Kiss Eszter színművész
A Ferenczy Múzeumi Centrumban őrzött gazdag festői hagyatékból és a fennmaradt fotókból, dokumentumokból a két jelentős művész izgalmas művészeti párbeszédét és egymásba olvadó festői törekvéseit követjük végig a kiállításban. A Két Paletta című kiállítás alapvetően a gyűjteményünkben őrzött munkákból válogat, de néhány, közgyűjteményekből és magángyűjtők tulajdonából származó, korszakjelző, fontos alkotással és eddig még soha nem látott festményekkel, grafikákkal is kiegészül a bemutatott anyag.
Az életművek áttekintésének korszakolása támaszkodik a korábbiakban a kurátori feladatokat végző művészettörténészek periodizációira, Czóbel Béla esetében főként Kratochwill Mimi, Bodonyi Emőke, Barki Gergő kutatásaira, Modok Mária esetében pedig Schenk Lea és Tóth Antal írásaira, feljegyzéseire. A szövegekhez Philipp Clarisse, Dévényi Iván, Kassák Lajos, Passuth Krisztina elemzései, Gráber Margit, Szántó Piroska visszaemlékezései, Matisse, Picasso, Gertrude Stein írásai szolgáltatták a fő forrást.
A kiállítás egyik fő érdekessége az a Modoknak a múzeumra hagyott mappájában fellelt kétoldalas korai mű, aminek egyik oldalán egy enteriőr, a másik oldalán egy csendélet látható Czóbel Bélától. A datált, szignált mű 1917-es, ami igazi szenzáció, hiszen ebből a periódusból alig ismerünk művet. Az olajkép mellett Czóbeltől egy ritka, lírai pasztell női arckép szintén bemutatásra kerül.
Idén, Modok Mária halálának és Czóbel Béla Műcsarnokban rendezett kiállításának 50. évfordulóján a két művész festményei úgy kerülnek a falakra, hogy valóban párbeszédet folytathassanak, és a nézők meglepő új összefüggéseket tárhassanak fel bennük.
* * *
A kiállítás címének forrása: Lányi Sarolta: Szentendrén című verse.
Fotó: Modok Mária és Czóbel Béla a PARIS Les Deux Magots-ban, 1939-ben, a fotó Kratochwill Mimi tulajdona
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
A kiállítás a hatályos járványügyi szabályok szerint látogatható.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata