esemény
MuhiDoktor rendel! | Piccselj és kérdezz! | Muhi András | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Iványi-Bitter Brigitta Phd

megnyitó | 2021. október 30. 15:00

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2022. január 9.

cím | MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.

Térkép

Piccselj és kérdezz Muhi Andrástól az Inforg Stúdió producerétől – azaz mutasd meg a forgatókönyved vagy csak kérdezz a filmes világról vagy akár a kiállításról magáról.


Muhi András
Az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemen diplomázott 1980-ban, majd 1980-tól 1993-ig a Csepel Műveknél dolgozott jogtanácsosként, ahol 1993-2001-ig a Csepeli Kovácsológyár, majd Csepel Művek Közhasznú Vállalat igazgatójaként tevékenykedett. 2000-ben megalapította az Inforg Stúdiót, melynek vezetője és producere lett, és az Inforg Stúdió első rövidfilmjei, az Aranymadár és az uristen@menny.hu rögtön megosztott fődíjat nyertek a 31. Magyar Filmszemlén. A következő 10 évben a Stúdió a kortárs magyar film meghatározó csoportosulásává vált, hiszen az alapítást követő évtizedben 25 játékfilmet, 100 rövidfilmet, 80 dokumentumfilmet és 15 animációs filmet forgatott, illetve vett részt a filmek elkészítésében, mint kooproducer. Ezek közül számos film gyakori résztvevője és nyertese volt rangos nemzetközi filmfesztiváloknak (Cannes, Berlin, Varsó, Rotterdam, Karlovy Vary, Locarno, Shanghai, Amsterdam, Toronto, Chicago, Hong Kong… stb.) Például Fliegauf Bence „Csak a szél" című filmje 2012-ben Ezüst Medve díjat nyert a Berlinale Nemzetközi Filmfesztiválon; a „Before Dawn”-t (Kenyeres Bálint rendezésében) az Európai Film Akadémia legjobb rövidfilmjének járó díjával tűntette ki. Enyedi Ildikó filmje, „A testről és lélekről” 2017-ben Arany Medve díjat nyert Berlinben, és 2018-ban az idegen nyelvű Oscar ötös mezőnyében szerepelt. Muhi András 2014-től a FocusFox producereként is tevékenykedik, ahol az újabb kis-, és dokumentumfilmek mellett eddig hét játékfilm vezető producere volt.

Helyszín: MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu
A program belépőjeggyel látogatható.
* * *
A kísérletezés szabadsága – Inforg Stúdió 2000-2010
A kiállítás 2021. 09. 26. – 2022. 01. 09. között, csütörtöktől - vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.
Kurátor: Iványi – Bitter Brigitta Phd
Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.
Az Inforg Stúdióban 2000-2010 között készült művészfilmek mai szemmel nézve új perspektívából látszódnak a MűvészetMalom kiállítóterében. Múzeumi bemutatásuk megmutatja milyen sok szálon kapcsolódnak e filmek a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezeknél a filmeknél is dominál a vizuális utalások szabadsága.
Az Inforg által fémjelzett kultúrtörténeti időszak alapos megértéséhez kínál gazdag forrást az a számos kiállításra kerülő művészfilm, amely a korabeli szellemi, gazdasági, társadalmi dinamizmusok érzékeny lenyomata.
* * *
A kiállítás és a programok a hatályos járványügyi szabályok betartásával látogathatók.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata