esemény
Metamorfózis | Kádár Tibor | Dubniczay-palota / Magtár

kurátor | Dohnál Szonja művészettörténész

megnyitó | 2021. szeptember 22. 17:00

a kiállítást megnyitja | Kilián László, Ladányi István

a kiállítás bezárása | 2021. október 31.

A kiállításmegnyitót követően Kádár Tibor legújabb albumát bemutatja Tömöry Péter költő, rendező. 
 
Kádár Tibor festőművész Kolozsváron született 1946-ban. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festő szakán diplomázott 1971-ben. 1971–74 között Marosújváron tanított műszaki rajzot, 1974-től 1987-ig pedig festészetet a kolozsvári képzőművészeti gimnáziumban. 1976 és 1986 között nyaranta a gyergyószárhegyi művésztelepen dolgozott. Rendszeressé váló zaklatások és politikai nézeteltérés, valamint állásából való elbocsátása után 1988-ban telepedett le Magyarországon. 1990-ben költözött családjával Veszprémbe, ahol azóta is él és alkot. 
Tagja a Magyar Képzőművészeti Alapítványnak, a Magyar Képzőművészek Szövetségének, a Magyar Festők Társaságának, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Veszprémi Művész Céhnek, melynek évekig céhmesteri posztját is betöltötte. 2004-ben öt művésztársával megalapította a figuralitást vállaló úgynevezett F Csoportot.
Több alkalommal bemutatkozott Hollandiában, Dániában, Németországban és Angliában is. Veszprémben is számos alkalommal volt látható kiállítása. A Várgalériában nyíló Metamorfózis című tárlaton nagyrészt az utóbbi időszakban készült alkotásait mutatjuk be. Változatos technika – akvarell, olaj, diófapác, tus, ezüst, toll –, és témaválasztás jellemzi a képeket. Az absztrakt és a figurális nyelv között Kádár Tibor tökéletes arányérzékkel találja meg az egyensúlyt.
Az elmúlt évek történései mindannyiunk éltét átalakították, ez a változás átszűrődik a műveken. Bartók Béla zenéje által inspirált mozgalmas, ritmusos kompozíciók mellett megjelennek kedvenc költője, Dsida Jenő versei, átlényegített portrék, absztarhált tájképek egyaránt. 
A kis méretű, bensőséges hangulatot árasztó, vegyes technikával készült alkotások látleletei a kornak, melyben élünk. Egyszerre érződik a magány, az elszigeteltség és az együttlét öröme, az élet szeretete. 
A kiállítással egyúttal köszönteni szeretnénk az idén 75 éves, ma is aktív, kiváló festőművészt.
Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.