esemény
KASTÉLYTÚRA ÓBUDÁN | Márton Zsófia | Kassák Múzeum

megnyitó | 2021. szeptember 19. 15:00

web | http://www.kassakmuzeum.hu/ind...

cím | Kassák Múzeum, Budapest Fő tér 1. 1033

Térkép

A ZICHY-KASTÉLY KALANDOS TÖRTÉNETE

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében idén is ingyenes épülettörténeti sétán mutatjuk be a Kassák Múzeumnak otthont adó óbudai Zichy-kastélyt.

A későbarokk stílusban, 1746 és 1756 között épült, Bebó Károly szobraival díszített kastély csak rövid ideig állt az eredeti pompájában: a Zichy-család tulajdonában, az örökös nélkül maradt Zichy Miklós (1709-1758) halála után az óbudai birtok a kastéllyal együtt visszaszállt a bécsi uralkodóra. A lényegében 1766 óta állami kezelésben lévő, katonai, gazdasági és különféle társadalmi funkciókat betöltő épület egykori berendezéséről, belső tereinek használatáról, díszítéséről − a hol narancsfáknak, majd később a selyemgombolyító üzem eperfáinak helyet adó barokk díszkert kinézetéről −, nem maradtak fenn pontos leírások, csupán néhány korabeli metszet. 
A sétán kísérletet teszünk a hajdani állapotok felidézésére, valamint bemutatjuk azt is, hogy az 1970-es években miként alakították a kastélyt múzeummá és mi a jelenlegi funkciója.

Az épülettörténeti séta ingyenes, a Kassák Múzeum kiállításait belépőjeggyel lehet megtekinteni.

Gyülekezés az Óbudai Fő térről megközelíthető Zichy-kastély udvarán, a Kassák Múzeum bejáratánál. A sétát Márton Zsófia, a Kassák Múzeum munkatársa vezeti.

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.

OFF Biennale