esemény
A magyar absztrakció tiltott gyümölcsei | Orosz Márton előadása | Műcsarnok

megnyitó | 2021. szeptember 25. 16:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok könyvtár

Térkép

Műcsarnok Könyvt'Art program 

1970-ben a Műcsarnokban rendezték meg a XX. századi magyar művészek külföldön című kiállítást. A tárlaton az itthonról elszármazott, emigrációban dolgozó művészek mutatkoztak be. A politikai elszigeteltségét a Nyugat felé való látszólagos nyitással oldani kívánó Kádár-korszak „kirakat kultúrpolitikájának” jegyében a rezsim által hivatalosan preferált szocreál művészettel szembehelyezkedő, 1956 előtt külföldre emigrált művészek részvételével megvalósult esemény további, a Műcsarnokban rendezett nagyszabású kiállítás számára jelentett követendő mintát. Az előadás a Műcsarnok archívumában őrzött források, kortársakkal készített interjúk és állambiztonsági aktákból előkerült iratok felhasználásával arra keresi a választ, mennyiben tekintette az Aczél György vezette kultuszminisztérium politikai fegyvernek az absztrakt művészetet. Miért alkalmaztak kettős mércét a kultúrpolitika hazai irányítói az itthon maradt és az emigrációban élő magyar művészekkel szemben? És egyáltalán mennyiben lehetett az 1960-as, 1970-es évek fordulóján született nonfiguratív alkotásokat a szabadság metaforájaként értelmezni a vasfüggöny mögött?


Előadó: Orosz Márton


További információ kérhető: mucsarnokregisztracio@gmail.com

A helyszínen regisztrációjukat érvényesítő látogatók karszalagot kapnak, mellyel vasárnapig bármikor megnézhetik kiállításainkat.


A programon korlátozott számú látogatót tudunk fogadni, a regisztráció kezdete: 2021-09-15 20:00:00

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/mucsarnok/a-magyar-absztrakcio-tiltott-gyumolcsei-orosz-marton-eloadasa-a-mucsarnok-konyvtaranak-esemenye

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.

OFF Biennale