esemény
Kurátori tárlatvezetés | Bródy Vera & barátai – Adományok két párizsi magángyűjteményből | Bálint Endre, Ország Lili, Lucien Hervé | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Bodonyi Emőke

megnyitó | 2021. augusztus 12. 17:00

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2021. október 3.

cím | Kmetty Múzeum, Szentendre, Fő tér 21.

Térkép

Kurátori tárlatvezetés a Bródy Vera & barátai – Adományok két párizsi magángyűjteményből című kiállításon Bodonyi Emőke művészettörténésszel.
A kiállítás 2021. 07. 02. – 2021. 10. 03. között, csütörtöktől - vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.
Kurátor: Bodonyi Emőke
2016-ban kezdődött el az az ajándékozási folyamat, amelynek során – több részletben – a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz került Bálint Endre, Ország Lili és Lucien Hervé számos alkotása. Az ajándékozott anyag legnagyobb része a Párizsban élő, Munkácsy- és Jászai Mari-díjas báb-, díszlet- és jelmeztervező Bródy Vera gyűjteményéből érkezett, kisebb hányada egy párizsi magángyűjtő adományozásából származik. Bródy Vera 1951–1968 között – Párizsba való kitelepüléséig – dolgozott a budapesti Állami Bábszínházban és ennek műhelyében találkozott először Ország Lilivel és Bálint Endrével. Néhány festményük Bródy Vera közvetítésével került egy párizsi magángyűjteménybe. A most ajándékba kapott, több mint ötven alkotásból álló kollekcióhoz fotók, olajfestmények, monotípiák és grafikai jellegű művek tartoznak, amelyekből többet Bródy Verának dedikáltak. Az ajándékozott anyag utolsó adagját 2020-ban sikerült Szentendrére szállítani, így most már bemutathatóvá válik a teljes műtárgy-együttes. Ebben számos olyan kompozíció szerepel, amelyet most először láthat a hazai közönség.
Helyszín: Kmetty Múzeum (Fő tér 21.)
A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.

OFF Biennale