esemény
Nagyítás / Blow Up – Haász István kiállítása | Haász István | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Muladi Brigitta

megnyitó | 2021. julius 14. 19:00

a kiállítást megnyitja | Bodnár Zoltán műgyűjtő

web | https://www.muzeumicentrum.hu/

a kiállítás bezárása | 2021. augusztus 29.

cím | IKON, Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi utca 1.

Térkép

A szentendrei IKON kiállítótér második kiállításán Haász István különleges nonfiguratív sorozatából nyílik tárlat. A megnyitóval egybekötve, július 14-én mutatja be a Ferenczy Múzeumi Centrum a szentendrei kötődésű művészeknek lehetőséget adó mappasorozat első darabját. A 10 grafikát magába foglaló Karantén című széria és az egyedi lapok limitált számban megvásárolhatók.

Haász István (1946) Munkácsy-díjas festő, érdemes művész, a New-Yorki Pollock-Krasner Foundation ösztöndíjasa és DAAD ösztöndíjas volt, 28 éve az OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület tagja. 22 éven át alkotott a Szentendrei Régi Művésztelepen, és tanított a MOMÉ-n.
Műveiben, sorozataiban egyazon idom, szín, felület, térforma egymásra hatásait, végtelen változatait modellezi le, különböző anyagok felhasználásával. Ennek a folyamatnak egy stációja a pandémia idején, a Ferenczy Múzeum grafikai műhelyében készült Karantén I-X., címet viselő 19 példányos szitanyomat széria, ami nagy szerepet kap a művésznek a kiállításon megfigyelhető ’elanyagtalanítási procedúrájában’, ami végül kivezet a hagyományos grafikai és festészeti eljárások köréből, és digitális printeket eredményez, reagálva a művészet gyakorlatát mindig is befolyásoló társadalmi folyamatokra. Azzal, hogy a mindennapi élet és a művészet egyazon csatornán, a közösségi hálón kommunikálja magát, a képek befogadási ideje rövidül. A művész láthatósága megnövekszik, ha repetitív módon reagál saját műveire, azoknak variációit készíti el, így gyorsan felismerhető, autonóm jelet hagy az internet globalizált struktúrájában.
A Nagyítás cím nem véletlenül ismerős. Antonioni leghíresebb filmje a valóság és a kép különös viszonyáról szól, de valójában a művészet egésze, a látott és a művész szemén átszűrt realitás kerül diskurzusba. A film előzménye a rendező La Montagne Incante  festményéről készült kicsinyítési és nagyítási kísérletsorozata volt (371 kép), ahol azt vizsgálta, hogyan változtatja meg a méret, és a fotóeljárás a kép befogadását, értelmezését, jelentését.

Nagyítás / Blow Up  – Haász István kiállítása
2021. 07. 15. – 2021. 08. 29.
A megnyitó időpontja: 2021. július 14. szerda, 19:00
Helyszín: IKON, Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi utca 1.

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Bodnár Zoltán műgyűjtő

Nyitva tartás:
július 15–31., szerda – szombat 14:00–17:00
augusztus 1–29., csütörtök – vasárnap 14:00–17:00

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata