esemény
Bródy Vera & barátai. Adományok két párizsi magángyűjteményből | Bálint Endre, Ország Lili, Lucien Hervé | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Bodonyi Emőke

megnyitó | 2021. julius 1. 18:00

a kiállítást megnyitja | Passuth Krisztina művészettörténész

web | https://www.muzeumicentrum.hu/

a kiállítás bezárása | 2021. október 3.

cím | Kmetty Múzeum, Szentendre, Fő tér 21.

Térkép

Bródy Vera & barátai. Adományok két párizsi magángyűjteményből
A megnyitó időpontja: 2021. július 1. csütörtök, 18 óra
Helyszín: Kmetty Múzeum, Szentendre, Fő tér 21.
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Passuth Krisztina
művészettörténész
Közreműködik: SobriBoogie Zenekar
Kurátor: Bodonyi Emőke művészettörténész

A kiállítás 2021. 07. 02. – 2021. 10. 03. között, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

2016-ban kezdődött el az az ajándékozási folyamat, amelynek során – több részletben – a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz került Bálint Endre, Ország Lili és Lucien Hervé számos alkotása. Az ajándékozott anyag legnagyobb része a Párizsban élő, Munkácsy- és Jászai Mari-díjas báb-, díszlet- és jelmeztervező Bródy Vera gyűjteményéből érkezett, kisebb hányada egy párizsi magángyűjtő adományozásából származik. Bródy Vera 1951–1968 között – Párizsba való kitelepüléséig – dolgozott a budapesti Állami Bábszínházban és ennek műhelyében találkozott először Ország Lilivel és Bálint Endrével. Néhány festményük Bródy Vera közvetítésével került egy párizsi magángyűjteménybe. A most ajándékba kapott, több mint ötven alkotásból álló kollekcióhoz fotók, olajfestmények, monotípiák és grafikai jellegű művek tartoznak, amelyekből többet Bródy Verának dedikáltak. Az ajándékozott anyag utolsó adagját 2020-ban sikerült Szentendrére szállítani, így most már bemutathatóvá válik a teljes műtárgy-együttes. Ebben számos olyan kompozíció szerepel, amelyet most először láthat a hazai közönség.
* * *
A rendezvény védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval (regisztracio@muzeumicentrum.hu) látogatható.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.

OFF Biennale