esemény
Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében. | Lantos Zoltán, Andrew J „VIOLECTRIK”, Kaltenecker Zsolt | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Dr. Rácz Tibor Ákos

megnyitó | 2021. junius 19. 17:00

web | https://www.muzeumicentrum.hu/

a kiállítás bezárása | 2022. január 30.

cím | Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.

Térkép

A múzeumi szférában és a köztudatban az elmúlt években bukkant fel a közösségi régészet fogalma. Az együttműködés a régészet iránt érdeklődő civilekkel új impulzusokat és szereplőket hozott a régészetbe, ami merőben új kutatási szempontokhoz és eredményekhez vezetett. A közösen végzett terepi kutatómunka, a fémkeresőzés elterjedése, a kutatás látókörébe kerülő emlékanyag valóságos információrobbanást jelentett a tudományos kutatás számára: kiemelkedő jelentőségű régészeti emlékek kerültek be az örökségvédelmi intézményekbe, amelyek sok tekintetben újraírják az elmúlt korok anyagi kultúrájáról vallott elképzeléseinket.
Kiállításunk a Ferenczy Múzeumi Centrum közösségi régészeti programját: az utóbbi 12 év tervásatásait, leletmentéseit, a műszeres lelőhelyfelderítések szakmai eredményeit, a projektek során talált leleteket mutatja be, alapját a kiemelkedő jelentőségű új szerzemények képezik.
A nagyközönség változatos formákban fogalmazza meg kulturális igényeit, és ezek egyike a terepi régészeti kutatásokba való direkt kapcsolódás. A Ferenczy Múzeumi Centrum vállalta ezt a kihívást, így az önkéntesek segítségével számtalan kincslelettel gyarapodott gyűjteménye. A kiállítással szeretnénk felhívni a figyelmet a közösségi régészeti programok jelentőségére és eredményességére.

Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében.

A megnyitó időpontja: 2021. június 19. szombat, 17:00
Helyszín: Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Dr. Laszlovszky József régész, a Közép-európai Egyetem, Középkortudományi Tanszék professzora
Közreműködik: Lantos Zoltán/Andrew J „VIOLECTRIK” feat. Kaltenecker Zsolt
Kurátor: Dr. Rácz Tibor Ákos régész
A kiállítás 2021. 06. 20. – 2022. 01. 30. között, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

A rendezvény védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval (regisztracio@muzeumicentrum.hu) látogatható.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.

OFF Biennale