esemény
Construction | Hámos Gusztáv, Katja Pratschke | Molnár Ani Galéria

kurátor | Boros Lili

megnyitó | 2021. junius 18. 18:00

a kiállítást megnyitja | Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora

a kiállítás bezárása | 2021. szeptember 10.

cím | Molnár Ani Galéria, 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36.

Térkép

HÁMOS GUSZTÁV (1955-) képzőművész, kurátor, író a film, a videó, a fotográfia és installáció
médiumaiban alkot. Kiállított a kasseli documentán, a Velencei Biennálén, az aacheni Ludwig Forum für Internationale Kunstban és a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

KATJA PRATSCHKE (1967-) médiaművész, kurátor 2006 óta készít Hámos Gusztávval közösen jegyzett fotófilm-sorozatokat. Együttműködésük 1998-ban kezdődött,  művészeket a Molnár Ani Galéria 2020 óta képviseli Magyarországon.

Hámos Gusztáv és Katja Pratschke elsődleges műfaja a fotófilm, azaz – megfogalmazásuk szerint nagyrészt fotografikus állóképeket tartalmazó film. Munkáik elsősorban az álló- és mozgókép viszonyát, a fotó kinematográfiai kontextusát és a téridő viszonylatba helyezett képet kutatják. Az ezredfordulótól együtt dolgozó alkotópáros alapvetően városképekkel foglalkozik, melyeket fotófilmeken (és könyveken) keresztül tematizálnak. A városra úgy tekintenek mint szociális, politikai, emocionális és személyes tér, úgy láttatják a várost, ahogyan másként nem láthatóak, ahogyan eddig nem voltak reprezentálva: a marginalizált, a  láthatatlan, a nem-hivatalos oldalát mutatják a térnek.

A Molnár Ani Galéria Construction című kiállításán két fotófilm szerepel: a Kötél (Rope) és az itt debütáló Városok: Territóriumok és hely-foglalás (Cities: Territories & Occupation). A fotófilmek mellett tablószerűen bemutatott városfotók sorozatai (Ikarosz, Városminták) is láthatók lesznek. 

 

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.

OFF Biennale