esemény
Magánélet | Herman Levente | Várfok Galéria

megnyitó | 2021. junius 3. 18:00

a kiállítás bezárása | 2021. julius 3.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a megnyitón a részvétel kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges. Az eseményen a fokozott elővigyázatosság végett a galéria munkatársain kívül, maximum 60 fő tartózkodhat egyszerre a térben. Galériánkban kötelező a maszk viselése és belépéskor a kihelyezett kézfertőtlenítő használata. Köszönjük az együttműködést és várjuk Önöket szeretettel.
 
Herman Levente legújabb műveiből rendez kiállítást a Várfok Galéria Magánélet címmel. Az 1976-ban Marosvásárhelyen született művész most bemutatásra kerülő festményeit 25 évnyi budapesti lét után a szülőföldjére való visszatérés ihlette. A kiállítási anyag kezdeti vonalát az ember nélküli végtelen mezők adják. Családi kirándulások egykori helyszínei a nézőben kettős érzetet keltenek, expresszív festésmódjuk által jelenvalókká válnak, ugyanakkor ködbe burkolt látványuk megfoghatatlanná és elvonttá távolítja őket. A tájak természeti formái közé fokozatosan beszűrődnek a Ceaușescu-éra erőltetett iparosításának betontömbjei, lakótelepei, rozsdásodó vasszerkezetei. Majd a képeken emberalakok is megjelennek, maga a művész és hozzá közel álló személyek. A Herman Leventétől szokatlanul élénk színek tovább erősítik a képek megragadó festőiségét és a szürreális részletek – lebegő tárgyak, megfoghatatlanul lírai fények – elemelnek minket a valóságtól és kitágítják a pillanatot. Míg végül eljutunk a magánélet legbelsőbb téréhez, az otthonhoz, ahol már nincsenek alakok, csak nyomaikat érzékeljük a hétköznapi tárgyakon – TV, régi fotel –, melyek a Hermanra jellemző módon megszemélyesített elevenséggel jelennek meg előttünk.
 
Herman Levente 2007-ben csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez és az utóbbi években számos sikert könyvelhetett el. Több alkotása megtalálható jelentős magyar és nemzetközi gyűjteményekben, például a Magyar Nemzeti Galériában, az athéni Frissiras Múzeumban, a tengerentúlon pedig a 21c Múzeumban, Kentuckyban (USA). Ezen kívül műveit számos országban bemutatták egyéni kiállításokon, többek között Milánóban, Tallinnban, Bukarestben vagy Pekingben. A művész munkái Európa-szerte számos nagy magángyűjtemény részét képezik.
Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.