esemény
Korai munkák | Barta Mária | Trapéz

megnyitó | 2021. május 12. 14:00

a kiállítás bezárása | 2021. junius 30.

Május 12-től a galéria ismét a szokásos rend szerint nyitva tart (kedd-péntek: 14-18 óráig), és megtekinthető legújabb kiállításunk:
Barta Mária: Korai munkák
 
Barta Mária művészetét tárgyalva gyakran találkozhatunk a “rejtőzködő” jelzővel. Életművének korai szakasza azonban a magyar avantgárd művészet történetének egy olyan fejezete, mely rávilágít arra, hogy lehetnek még a korszaknak feltáratlan, izgalmas töredékei.
 
A kollázskészítéssel – az „ollóval rajzolás” (Henri Matisse) technikájával – eredetileg az avantgárd irányzatok kísérleteztek. Az új műfaj az egész 20. században népszerű maradt, a magyar művészetben Kassák körében jelentek meg első példái. Barta Mária kollázsművészete a Bécsben, Párizsban, Olaszországban töltött 1920-as évek benyomásait viseli magán, és több szálon is kapcsolódik az európai művészet 20. század eleji progresszív tendenciáihoz. Formanyelvének és színvilágának kialakulásában felfedezhető Matisse Tánc (1910) kompozíciójának hatása, és a táncmotívum különböző variánsai végigkísérik ezt az alkotói periódust.
 
Arctalan alakjai különböző rítusokat járó, felemelt karú figurák, akik gyakran önmaguk negatívjaként is visszaköszönnek a képen, az ismétlődéssel a mozgás, a tánc ritmikusságát felidézve. Tovább fokozza a hatást a különböző maszkokkal való játék, melyek hol az archaikus rituálék, hol a modern jelmezbálok világát idézik fel. 
 
A kiállításhoz megjelent katalógus online verziója ITT tekinthető meg. 
A kiállítás és a katalógus létrejöttét az NKA támogatta.
 
A látogatáskor kérjük viseljetek maszkot, a kiállítótérben egyidejűleg 2 fő tartózkodhat. Védettségi igazolvány nem szükséges a kiállítás megtekintéséhez. 
 
kép: Barta Mária: Tekintet, 1930-as évek, papírkollázs, 21,5x28 cm
Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata