MENÜ imaginaire - Mit (t)eszel, ha az erőforrások végesek? | Absentology (Horváth Márk &Lovász Ádám), Center for Genomic Gastronomy, Marie Caye & Arvid Jense, Fuzzy (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes), Thomas P. Grogan (Tuda Syuda Collective), Arne Hendriks, Hódi Csilla, Lakner Antal, NEOZOON, Gerard Ortín Castellví, Masha Ru, Szabó Eszter Ágnes, Thieu Custers, 2050+ and -orama
kurátor | BÜRO imaginaire (Szalipszki Judit és Tüdős Anna)
megnyitó | 2021. április 23. 14:00
web | https://www.facebook.com/brmgn...
a kiállítás bezárása | 2021. május 30.
cím | Culinary Institute of Europe - 1085 Budapest, Kőfaragó u. 13.
A MENÜ imaginaire című kiállítás fókuszában az étkezés jövője áll: képzőművészek, designerek és filozófusok kérdésfelvetéseit ismerhetjük meg az élelmiszer-rendszerek legégetőbb kérdéseivel kapcsolatban. Életmódunk és fogyasztási szokásaink jelentős mértékben formálják a tájat és a természeti környezetet – a bemutatott művek és az általuk felvázolt spekulatív hipotézisek az étkezés kérdésén keresztül vizsgálják az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatását is.
Legtöbbünk étkezés közben kerül a legintimebb kapcsolatba a környezettel: az evés végső soron belsővé tett táj. A MENÜ imaginaire keretében bemutatott spekulatív futurológiai projektek megkérdőjelezik az elképzelést, hogy az ember bármennyire is leválasztható a környezetről vagy a „természetről”, függetlenül lakhelyétől vagy életformájától. A kiállításon látható művek a léptékük miatt nehezen tudatosítható globális folyamatokat az evés mindennapi, zsigeri tapasztalatán keresztül teszik elképzelhetővé. A test kitüntetett szerepet játszik ebben a gondolatkísérletben: nemcsak az esztétikai befogadás terepeként, hanem – akár önmagát és fogyasztását lecsökkentve, akár salakanyagait erőforrásként hasznosítva – a környezeti változásokhoz alkalmazkodó indikátor szervezetként is. A résztvevők elképzelései igen változatosak: vannak köztük optimista, rendkívül pesszimista, a hagyományokat átértelmező, az új technológiák lehetőségeire építő vagy azok hatékonyságát megkérdőjelező pozíciók is.
»»» Alkotók: Absentology (Horváth Márk & Lovász Ádám), Center for Genomic Gastronomy, Marie Caye & Arvid Jense, Fuzzy (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes), Thomas P. Grogan (Tuda Syuda Collective), Arne Hendriks, Hódi Csilla, Lakner Antal, NEOZOON, Gerard Ortín Castellví, Masha Ru, Szabó Eszter Ágnes; Thieu Custers, 2050+ and -orama
»»» Kurátor: BÜRO imaginaire (Szalipszki Judit és Tüdős Anna)
A kiállítás látogatása ingyenes. Bejárat a Kőfaragó utca 13. felől.
!!! A kiállítás ideje alatt a járványügyi helyzetre való tekintettel nem szervezünk élő rendezvényeket, minden program online lesz elérhető. A kiállítótérben a jelenlegi járványügyi szabályozások értelmében egy időben 6 fő tartózkodhat, köszönjük mindenki türelmét és megértését az esetleges utcai várakozáshoz. A kiállítótérben a maszk szabályos viselése kötelező !!!
Támogatók: Summa Artium Kultúratámogató Magánalap, Goethe Intézet, Francia Intézet, Cervantes Intézet, Olasz Kultúrintézet, Koreai Kulturális Központ, Osztrák Kulturális Fórum, C3
Partnerek: Felelős Gasztrohős, Igor Metropol, Levegő Munkacsoport, Culinary Institute of Europe, Zöld Kapcsolat Egyesület
Kapcsolat: buroimaginaire@gmail.com
A projekt az OFF-Biennále Budapest 2021 keretében jött létre.
Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!