esemény
DIVE IN/Merülés | Dicková Alexandra, Szilák Andrea | Art9 Galéria

megnyitó | 2021. április 7. 17:00

a kiállítást megnyitja | Tarr Hajnalka, képzőművész

a kiállítás bezárása | 2021. május 7.

cím | Art9 Galéria

Térkép

A kiállítást megnyitja: Tarr Hajnalka, képzőművész

A megnyitó időpontja: 2021.04.20. 17.00.

A megnyitót a járványhelyzetre való tekintettel, online közvetítjük.

A kiállítás megtekinthető: 2021.04.20 - 05.07.

 

A bemutatott munkák az egyént ért hatások feldolgozásának, rekurzív és önmegtermékenyítő folyamatára fókuszál. Mentális terepviszonyok, s a környezettel való szubtilis kapcsolat feltérképezése artikulálódnak a két alkotó intuitív nyelvén. Központi szerepet kap a test, mint ezen hatások és a kapcsolódó lelki folyamatok absztrakt hordozó felülete.

Dicková Alexandra munkái a változás fogalma köré szerveződnek. A változás olyan zóna, amit csak akkor érünk tetten, ha figyelemmel kísérjük.  Ez a figyelem mesterséges, a folyamat természetes és törvényszerű. Az alkotó a jelen és a múlt konfliktusából keletkező állapotot és a testet, mint ezen gondolatok közvetítő felületét különböző médiumok alternatív használatával, valamint az anyagok, formák párbeszédével tesz kísérletet egy szubjektív egység megteremtésére. A munkákban megjelenő digitális és analóg megközelítés eltér egymástól, ugyanakkor ennek a távolságnak az áthidalása és a kapcsolat megteremtése hangsúlyos szerepet kap.
Szilák Andrea munkáin a felület átlényegül a rajta lévő képpel, s különböző beavatkozásokon esik át, újabb rétegek építik vagy éppen fogyasztják, például tűvel történő perforálás által. Az agresszívnak ható, mégis fegyelmezett gesztus, nem egy indulat artikulálatlan megnyilvánulása, eredménye pedig nem a pusztítás, hanem a test elanyagtalanítása. A különféle manipulációk inkább egy szemmel nem látható folyamat illusztrációi – melyhez testi tapasztalatként többek között a fázás, a zsibbadás vagy a fájdalom érzete szolgál. Fizikailag a bőr, mely a test elhatárolásáért felel, funkcióját veszti, így bizalmas viszonyba kerül a külvilággal: nem csupán a védelem létjogosultságát, de a támadás  szándékát is felszámolja. Ezt a holisztikus látásmódot tükrözik a különböző testfragmentumokat megidéző munkák, melyek esztétizáló jellege, az egyén és környezetének összhangja utáni vágyat állítják az időtlenség narratívájába.

 

 

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.

hymex2021