esemény
Mellette minden puszta gyom | Süveges Rita | Inda Galéria

megnyitó | 2021. február 17. 16:00

web | http://www.ritasuveges.com/

a kiállítás bezárása | 2021. április 18.

Szeretnénk elkerülni, hogy a galériában feltorlódjanak a vendégek, és minimálisra csökkenteni a COVID-fertőzés veszélyét, ezért a tárlat a szokásosnál korábban, már délután 4-től látogatható lesz, este 7-ig. Az eseményen megnyitóbeszédet nem tartunk.
A megnyitó alatt a Galéria terébe egyszerre csak 10 főt engedünk be, hogy a munkák szemlélése közben ne okozzon problémát a távolságtartás. Arra kérjük kedves vendégeinket, hogy a Galériában viseljenek maszkot, ami a szájukat és az orrukat is elfedi.
 
Süveges Rita a mezőgazdasági tájat új nézőpontokból tárja elénk. Új festményeiben arra kérdez rá, hogy a földművelés miként kapcsolja össze, avagy választja el az emberi társadalmat és a természetet? Vajon mit eredményez az a kapitalista logika, amely erőforrásra és kártevőre osztja fel a természeti világot?
 
A földművelés az emberi környezetátalakítás egyik legfőbb példája. A kultúra szavunk, amely a társadalom közös tudásáról, értékeiről és képzeletéről tanúskodik, a mezőgazdaság (agrikultúra) szóból ered. A földművelés és állattenyésztés elterjedése a népesség, a civilizációk és városok robbanásszerű fejlődéséhez vezetett. Ez ugyanakkor annak az antropogén környezetátalakításnak a kezdetét is jelentette, amely az ökoszisztémákban, a Föld felszínén és a légkörben is visszafordíthatatlan változásokat idézett elő. A Föld lakható területének felén mezőgazdasági termelés folyik, mely földek felét mindössze négy féle növény fedi: ez a kukorica-, búza-, rizs- és a szója. Ez a monokultúra, amely szándéka szerint csupán egyetlen faj számára szolgál élőhelyként. A világ szétvált a kívánatos kultúrfajokra és a kiiktatandó természetre. 
 
A szántóföld szélén azonban észrevétlenül terül el egy keskeny, pár méter széles terület, amelyet nem ér műtrágya, gyomirtó, növényvédőszer. Akár harminc lepkefaj is felbukkanhat a burjánzó gyomokon. A madarak itt megpihenhetnek egy fa ágain, még akár fészket is építhetnek. Beporzók sokasága zümmög a mezei virágokon. Ez a keskeny, táblaszegélynek nevezett földsáv oázisként szegélyezi a mellette végtelenbe nyúló termő sivatagot. Adódik a kérdés: A szegély vajon a fenntarthatóságot segíti elő, avagy inkább annak a nem kívánt ellenállásnak a tűrt és kizsákmányolt tere, és csupán annyiban tartja fenn a természetet, amennyiben azt a gazdaság a szolgálatába tudja állítani? 
 
Süveges Rita kiállításában azt kutatja, hogy a mezőgazdaság fenntarthatatlan gyakorlatai hogyan fonódnak össze kényszerűen a fosszilis kapitalizmus technológiájával és érdekeivel. Közelről vizsgálja az új technológiai innovációk zöldre festésének gyakorlatát és a monokultúrát mint élőhelyet. A tárlat központi kérdése, hogy a termelési rendszer által tett engedmények milyen módon járulnak hozzá szervesen a pusztító rendszer fenntartásához.  
 
Süveges Rita második egyéni kiállítása látható az INDA Galériában. A fiatal művész az elmúlt években a posztantropcentrikus elméletek és a digitália festői ötvözésével mutatkozott meg. Főként monumentális diptichonjairól ismert, amelyek a fosszilis kapitalizmus természetre gyakorolt hatását járják körül.
2020-ban elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat, a Smohay művészeti díjat, valamint a VARP New York (ISCP) rezidencia program ösztöndíját. Kiállított a budapesti és a koblenzi Ludwig Múzeumban, együttműködött a berlini CHB-vel, a prágai Meetfactoryvel, valamint számos hazai kiállítóhellyel és kulturális intézménnyel. Fontos számára a közösségszervezés és a tudásmegosztás: tagja az xtro realm művészcsoportnak, szerkesztője volt az Extrodaesia enciklopédiának és a Klímaképzelet Reader tematikus cikksorozatnak, amely a tranzitblogon jelent meg 2020-ban. Tanulmánya, a Túl a képeslapon – természetkép a táj ökokritikai vizsgálatában címmel jelent meg a sorozatban. Következő projektjük az Off-Biennálén bemutatkozó Klímaképzelet Ügynökség című csoportos kiállítás lesz.
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.