esemény
Apa csavarog | Major Ákos | TOBE Gallery

megnyitó | 2020. december 30. 14:00

web | http://www.tobegallery.hu

a kiállítás bezárása | 2021. február 27.

cím | TOBE Gallery

Térkép

“Major Ákos hosszú ideje antropocén városi tájakat fotografál, mely aktus számára a pihenés célja és eszköze egyszerre. Alkotásai többfajta jelzővel illethetők, de a minimalista, embertelen városfotói egyértelműen az Amerikából indult New Topographics képviselőihez kötik. A monokróm tónusok, a szemlélődő attitűdöt tükröző táj portrék önmagukban is életre keltik azt a lelkiállapotot, amiben születtek: meditatív, lecsendesült képek ezek, függetlenül attól, hogy Dubaiban, Kaliforniában vagy a Balatonnál készültek.

A most bemutatásra kerülő anyag vizualitásban követi az eddigi évek sorozatait, de hozzáadódik egy nagyon fontos réteg, egy érzelmi szál. A fotók Pakson és közelében, gyerekkori emlékekkel átitatott helyeken készültek, melyek akkor is és most is nagyon fontos fogódzók az alkotó életében. Azok közé tartozik, aki boldognak és kiegyensúlyozottnak vallja ezeket az éveket, így a biztonságot és a nyugalmat jelentik számára ezek a helyek, ahová a mai napig vissza tud térni. Ugyanakkor nem esztétizálja a tájat; külső, laikus szemlélő számára nem tűnhet többnek egy valaha szebb időket megélt ipari környezettől, melyből mégis árad valamiféle béke és melankólia. Az antropomorf házak, a sétákról hazahozott és leszárított virágok a gyermeki látásmódot és játékokat idézik meg, vagy az ártér képe, melyben még sokszor a felnőtt emberek is önfeledten gázolnak és dagonyáznak.

Minden emlék ott él még, habár a felnőtt élet fekete-fehér minimalizmusa már rávetül. Major Ákos most ebbe a rendkívül intim közegbe, gyerekkora színtereibe enged be minket, a rózsaszín köd helyett békés galambszürkével bevonva azt.”
                                                                                                                 ©Telek-Nay Ágnes

Major Ákos 1989–1993 között a Pécsi Művészeti Szakközépiskola grafika szakára járt. 2000-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) vizuális kommunikáció szakán. 1998–2001 között a Robin Design Stúdió grafikusa, 2001–2010 között pedig Senior Art Director volt a Publicis Hungary-nél. 2010-től szabadúszó grafikusként dolgozik. Figyelme 2009-ben fordult a fotográfia felé. Fotóinak stílusát leginkább a nyugalmas hangulat, az elegáns kompozíció és a színvilág határozza meg. A 2018-ban bemutatott nagy sikerű REND c. kiállítása után, APA CSAVAROG című tárlata a második önálló megjelenése a TOBE Gallery-ben.

Rendhagyó nyitvatartás 2021. február 27-ig:
hétköznaponként bejelentkezéssel,
szombatonként 11 és 15 óra között.
info@tobegallery.hu

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g