esemény
Repeta | Ujj Zsuzsi | MissionArt Galéria Budapest

kurátor | Kishonthy Zsolt

megnyitó | 2020. november 3. 19:00

a kiállítást megnyitja | Ujj Zsuzsi, Darvas Kristóf

web | http://www.missionart.hu/.../r...

a kiállítás bezárása | 2020. december 4.

Rendhagyó módon a Mission Art Galéria Facebook oldalán tartjuk Ujj Zsuzsi REPETA című kiállításának online megnyitóját november 3-án, kedden 19 órai kezdettel. Az esemény alkalmából Zsuzsi és Darvas Kristóf koncertjét élvezhetik a virtuálisan egybegyűltek, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
REPETA címmel nyitjuk meg Ujj Zsuzsi pályafutásának sokadik kiállítását, ami itt helyben, a MissionArt Galériában szám szerint a második. A REPETA egy Csókolom dal címe is egyben, szövegének szerzője persze szintén Ujj Zsuzsi. 2012 májusában nyílt az első kiállítás, amelyen jó húsz évvel az utolsó Zsuzsi képek megszületése után újra előkerültek a fotók a fiókokból, szekrényekből, a garázsból, kicsik és nagyok, dobozokban, mappákban és feltekerve hengerekben. Reveláció volt ez akkor, nagy boldogság, az újrafelfedezés öröme a számtalan lenyűgöző kép láttán, hiszen a MissionArt egyik küldetése reflektorfénybe hozni régi, már-már elfeledett, évtizedekig csendben nyugvó tárgyakat, műveket. Az első kiállítás óta eltelt nyolc év alatt sok minden történt, Zsuzsi fotói egyre keresettebbek lettek, betörtek a műtárgypiacra. Számos alkotása hazai ill. külföldi magángyűjteményekbe került, de jelentős műveket találunk a Ludwig Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében is. Az első MissionArt kiállítás után pár hónappal, 2012 novemberében állították ki a Trónusos című képet a londoni Tate Modernben, az 'A Bigger Splash' című kiállításon. A kiállítótérben mindössze néhány méter, a katalógusban pedig egy-két oldal választotta el Zsuzsi fotóját Andy Warhol vagy Cindy Sherman műveitől. Sajnálatos, hogy ez a nagy esemény szinte teljesen visszhangtalan maradt a magyar művészeti közéletben, de sebaj, szép lassan minden napvilágra kerül és elfoglalja méltó helyét.
 
Zsuzsi fotóit – részben a nyugati műkereskedelmi mintákat követve – három ársávban kínáljuk. Az első a korabeli nagyításokat, az úgynevezett vintage-okat tartalmazza 300.000.- és 1.500.000.- Ft között, mérettől és témától függően, mert itt a fotó tárgyjellege, ritkasága, vagy éppen egyedisége egyaránt fontos szempontok lehetnek egy gyűjtemény számára. A második ársávba a későbbi, 2018-tól készült új nagyítások kerültek, ezek a vintage-okhoz hasonlóan analóg módon készült ezüst zselatin papír nagyítások az eredeti negatívokról, tehát nincs az előállításukban digitális fázis. Áruk 100-300 ezer Ft között mozog, jellemzően 10 db-ban limitálva (azonos méretben) szériánként. A szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró érdeklődőknek pedig lehetővé tesszük gicleé printek megvásárlását A/4-es és 70×50 cm-es méretekben 30-120 ezer Ft között. Fontos tudni, hogy az új nagyítások között lesznek olyan művek, amelyekről még soha nem készült nagyítás, eddig csak a film negatívjában léteztek.
 
Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.

OFF Biennale