esemény
Mátrai Erik: Ellipszisek | Mátrai Erik, Borsos Lőrinc | Art Quarter Budapest

kurátor | Fenyvesi Áron

megnyitó | 2020. november 21. 01:00

web | https://www.aqb.hu/fooldal

a kiállítás bezárása | 2020. december 31.

cím | aqb Project Space (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50)

Térkép

Mátrai Erik (1977) az Art Quarter Budapest Project Space-ben rendezett önálló kiállításán egy válogatást mutat be 2016-2017 óta festett vászon-, és papírképeiből, amelyeknek a központi motívuma az ellipszis. A mértani alakzat jelentése nemcsak Mátrai képein mutat túl a puszta geometrián: a bolygók és az égitestek elliptikus pályája révén az univerzum fenséges miszticitásával is feltöltődik. Az elliptikus formákat a barokk művészetben használták előszeretettel, alkalmazásuk amellett, hogy mérnöki bravúrnak is számított, egy duális, egyaránt ember-, és istenközpontú világ leképzéseként, szimbólumaként is értelmezhető vált, mivel az alakzat egyik fő jellemzője, hogy két gyújtópontból szerkeszthető meg.


Mátrai Erik kiállításának a másik fontos fókuszpontja a színskála, a tiszta színek optikai hatásának a vizsgálata. A művész többnyire akril festékkel fújt ellipszisei gyakran komplementer képpárokban vizsgálják sötét és világos hátterek előtt a színek kölcsönhatásait. A festmények intenzivitását fokozza az, hogy Mátrai nem kevert, hanem tiszta színeket használ kompozícióihoz, amiknek a fizikai egymás mellé kerülése, vagy rétegződése hoz létre új árnyalatokat a képek felületein.


A kiállítás organikus és konzekvens folytatása Mátrai Erik művészeti programjának, ami a kortárs művészet eszközeivel fogalmazza meg a fizikai jelenségek és a transzencendalitás kapcsolatát. A művész vásznain és papírképein is találkozik ezen kutatási területe az ellipszisek és a színtan számos izgalmas hibrid variációjával. Ráadásként a Borsos Lőrinc művészpáros installatív interakciói is láthatóak lesznek a kiállítótérben, amelyek „alapanyagai” Mátrai Erik műteremben talált ellipszis sablonok lesznek.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.