esemény
Egy írónő modellt áll – Szentendrén KÁDÁR Erzsébet | Kurátor:, Szilágyi Judit (PIM), Lukács Ágota (PIM), Szilágyi Zsófia Júlia (FMC) | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2020. szeptember 26. 18:00

web | http://www.muzeumicentrum.hu/e...

a kiállítás bezárása | 2020. december 13.

cím | Szentendre, Czóbel Múzeum, Templom tér 1.

Térkép

„A magyar irodalom egyik legnagyobb tehetségű novellaírója”; „hibátlan író”; „a leggazdagabb, legtökéletesebb elbeszélőink közé tartozik” – Kádár Erzsébet (1901–1946) írói teljesítményéről nyilatkozott ekképpen Illyés Gyula, Rónay György és Vas István. Mindenki nagyrabecsüléssel írt róla, s nemcsak fiatalon bekövetkezett tragikus halála után, hanem már életében is.
Pedig nem is írónak, hanem festőnek készült. Munkáival több csoportos kiállításon is elismeréssel szerepelt, de szépírói pályájának indulása után végleg felhagyott a képzőművészettel, hogy csak az írásnak szentelhesse tehetségét. Ekkor választotta a nagy múltú, Szentendrén nagyon is ismerősen csengő Csernovics családi név helyett a Kádár írói nevet.
A tízévnyi festés után alig egy évtizednyi írói pályát hagyott maga mögött, amikor mindössze 45 évesen, egy banális baleset folytán meghalt.
Kiállításunkon egyszerre mutatjuk be a kivételes tehetségű írónőt és képzőművészt, s talán beteljesedhet Vas István jóslata: „Sem folytatni, sem elfelejteni nem lehet.”

Belépőjegy árak:

Teljes árú egy kiállításra: 1400 Ft

Teljes árú valamennyi kiállításra: 1700 Ft

Kedvezményes jegy egy kiállításra: 700 Ft

Kedvezményes jegy valamennyi kiállításra: 850 Ft
Kedvezményes jegy: 6–26 év közötti, valamint 62 év feletti látogatók az EU tagállamaiból, szentendrei állandó lakosok; legalább két, 18 év alatti személy közeli hozzátartozójának* (legfeljebb 2 fő); illetve határon túli, Magyar Igazolvánnyal** rendelkező, kulturális intézményben dolgozó személyek részére.

A különböző kedvezmények igénybevételéhez a jogosultságot minden esetben érvényes igazolvánnyal vagy hivatalos okirattal kell igazolni.

Díjtalan a belépés a 6 éven aluli, a 70 éven felüli magyar állampolgárok és az EU-tagállamok lakosai; fogyatékkal élők és egy kísérőjük; a köznevelésben dolgozó pedagógusok;a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők (MAOE, FKSE, MKISZ-tagok), a 400 főt meghaladó tagságú országos közgyűjteményi (levéltári, múzeumi, könyvtári) szervezetek tagjai, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége és a Magyar Könyvtárosok Egyesületének tagjai, ICOM-kártyával és sajtóigazolvánnyal rendelkezők részére.

Szakmai jegy egy kiállításra művészeti intézmények oktatóinak és hallgatóinak: 700 F

Kiállítótereinkben szájmaszk viselése kötelző!

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.

OFF Biennale