esemény
Aratástól aratásig – magyar kálvária, 1918–1919 | Bogyó Virág | Centrális Galéria

kurátor | Mink András, Dobrovits Mihály

megnyitó | 2020. október 15. 18:00

a kiállítást megnyitja | Mink András, Csunderlik Péter

web | https://www.osaarchivum.org/hu...

a kiállítás bezárása | 2021. január 10.

cím | Centrális Galéria, 1051 Budapest Arany János u. 32.

Térkép

Aratástól aratásig – magyar kálvária, 1918–1919
Blinken OSA Archívum, Centrális Galéria
2020. október 15. – 2021. január 10.

Magyar kálvária, magyar föltámadás – ezt a címet adta a polgári radikális politikus, az élete java részét 1919-től emigrációban töltő Jászi Oszkár az őszirózsás forradalomról és a Tanácsköztársaságról szóló, 1920 nyarán Bécsben kiadott könyvének. A legfőbb tanulság számára az volt, hogy a bolsevik ámokfutás Magyarországon hosszú időre hitelteleníteni fog minden demokratikus, szabadelvű és nagyobb társadalmi igazságosságra törekvő politikai eszmét és mozgalmat.

Ebben alkalmasint nem tévedett. Bő egy évszázaddal az események után megállapítható, hogy a „föltámadás” még mindig várat magára. Az Orbán-rendszer hivatalos emlékezetpolitikája, akárcsak dédelgetett történelmi előképe, a Horthy-rendszer önfelmentő múltképe, az 1918-as őszirózsás forradalmat és a vele egylényegűvé nyilvánított Tanácsköztársaságot tette meg történelmi ősbűnnek, amely lerombolta a történelmi Magyarországot, és megkísérelte kiforgatni a magyar nemzetet hagyományaiból és országából.

A démonizálással és történelemhamisítással szemben ez a kiállítás arra törekszik, hogy a maga kontextusában foglalja össze az 1918 ősze és 1920 eleje között lezajlott eseményeket, a mai napig feldolgozatlan, s éppen ezért történelemmé válni nem tudó traumákat, a nemzetközi színteret is felvillantva.

A kiállítás színes kavalkádjába érkező látogatók kivételes lehetőséget kapnak, hogy  a kor plakátjain, történeti fotókon, eredeti dokumentumokon és korabeli filmrészleteken keresztül betekintést nyerjenek ebbe a nyers történelmi időszakba.

Az 1918–1919-es dráma, a háború elvesztése, a Monarchia és az ország szétesése, a forradalom, a Tanácsköztársaság, majd az ellenforradalom és Horthy hatalomra kerülése alig több mint egy év alatt zajlott le. Aratástól aratásig.

Kurátor: Mink András
Társkurátor: Dobrovits Mihály
Design: Bogyó Virág

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.