esemény
GRAFIKAI WORKSHOP A KASSÁKBAN! | Novokrescsenszkov Tamás, Szili József | Kassák Múzeum

megnyitó | 2020. augusztus 6. 17:00

web | http://www.kassakmuzeum.hu/ind...

cím | Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

Térkép

A LITOGRÁFIA ÉS AZ ALGRÁFIA

Újra nyomtatunk! Grafikai műhelysorozatunkban ezúttal a síknyomtatás klasszikus válfajával, a litográfiával, és annak modernebb változatával, az algráfiával ismerkedünk a Zichy-kastély udvarán.
A nyomtatáshoz szükséges mészkő- és alumíniumtáblákról, valamint a jó hangulatról Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől az élvezetes szakmatörténeti bevezető után a technikai fogásokat elsajátíthatjuk.
A workshop alatt készült nyomatokat a résztvevők hazavihetik!

Alois Senefelder készített először kőnyomatot 1796-ban, és alig három évvel később már a budai várban lévő Városházán is működött egy litográfiai síknyomtató. A litográfia a 19. század egyik legkedveltebb sokszorosító technikája lett, látképek, térképek, plakátok mellett az első magyar postabélyeg is kőnyomtatással készült, 1871-ben. Az eljárás során a simára csiszolt kőlapra különleges, koromból és zsírból készült litográfiai krétával rajzolnak, majd a kőlapot megnedvesítik, és olajos nyomdafestéket raknak rá, ami a rajz vonalain megtapad, a vizes felületen viszont nem, így az odakerült felesleges festék letörölhető. A nyomtatásra szánt papírlapot a kőlapra helyezik, majd hozzápréselik. A nagy nyomásra az olajos részek átadják a festéket, így jön létre a litográfia. A litográfiánál fizikailag egyszerűbben és olcsóbban, akár otthon is előállítható a modernebb algráfia. A csiszolt mészkő helyett alumíniumlapra készült algráfiára a különleges színátmenetek és a vékony vonalak élessége jellemző.

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu
Belépőjegy: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas)
A belépő az időszaki és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.