esemény
HORTOBÁGYI - THE ANNIHILATED filmvetítés | Hortobágyi Endre, Bánki Ákos | Resident Art

megnyitó | 2020. augusztus 8. 21:00

web | http://www.garten2020.com

cím | Garten, Lovas, 8228 Fő űt 12.

Térkép

A huszadik századi magyar képzőművészet számos olyan alkotót tud felmutatni, akik európai, sőt világviszonylatban mérve is rendkívül  nagy művészeti teljesítményre voltak képesek. Nevük és elismertségük mégis alulmarad európai társaikéhoz képest, hiszen olyan helyen és században születtek, melyben a diktatúrák gátat vetettek az egyéni szárnyalásoknak.


Napjainkban a háború után született magyar művészet kezdi behozni lemaradását és felzárkózik a világ élvonalába. Számos, az ötvenes és hatvanas években még tiltott besorolást kapott művésznek, ma már Londonban, New Yorkban, Párizsban nyílik egyéni kiállítása. Gondoljunk csak Maurer Dóra egyéni kiállítására a londoni Tate Modern-ben, vagy Keserű Ilona jelenlétére a New York-i Metropolitan Museumban. A világ kezdi felfedezni, hogy a vasfüggönyön túl, Magyarországon is éltek olyan alkotók, akik képesek voltak az európai szellemmel egyenrangúan alkotni.

Hortobágyi Endre nem tartozik azok közé a képzőművészek közé, akik a sikert még életükben megtapasztalhatták volna. A drámai sorsú, 1941-ben született és 1998-ban, 57 évesen magányában elhunyt festőt minden elismerés elkerülte. Hiába próbálta őt akár a később osztrák és francia múzeumokat igazgató művészettörténész Hegyi Lóránd felfedezni és a nagyközönségnek bemutatni, sorsa ellenállt az ismertségnek. Hiába alkotott az amerikai absztrakt expresszionizmussal és a francia informel festészettel egy időben, és hozta létre egyenrangú alkotásait, ha a kor szocialista realizmusa tagadta és eltiporta ezt a fajta érzékenységet.

A film rendezője, Bánki Ákos az életmű fennmaradt dokumentumait és képeit felkutatva, családtagjait és barátait kérdezve ered a tragikus sorsú festő nyomába. Egy eddig méltatlanul eltitkolt életmű képei jelennek meg a vásznon.

​színes, magyar dokumentumfilm, 30 perc, 2019
rendező: Bánki Ákos
gyártó és forgalmazó cég: Salamandra Film

 

- - -
Belépő: 1000 Ft-os napijegy, mely ezen a napon minden programra érvényes;18 éves korig ingyenes; lovasi lakcímkártyával rendelkezőknek és nyugdíjasoknak félárú

- - -
Online lapozható Garten 2020 katalógus >> calameo.com/read/004820596772f189da99d

- - -
Program >> www.garten2020.com
- - -
Instagram>> https://www.instagram.com/resident_art_garten/?hl=hu

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.