esemény
ALFÖLDI RÓBERT: A MÚLT SZABADSÁGA - pódiumbeszélgetés | Alföldi Róbert, Bánki Ákos, Schneller János | Resident Art Budapest

megnyitó | 2020. augusztus 16. 18:00

web | https://www.garten2020.com/mul...

cím | Garten, Lovas, 8228 Fő űt 12.

Térkép

Alföldi Róbert többszáz művet számláló fotógyűjteménye a korabeli magyarországi és külhoni avantgárd legjelentősebb művészeinek reprezentatív műveit tartalmazza az 1960-as évektől napjainkig. A múlt szabadsága címmel még 2016-ban a Mai Manó Házban kiállítást is rendezett és katalógust is megjelentetett egyedülálló és mindenképpen hiánypótló gyűjteményéből.

A magyar avantgarde fotóművészei, illetve a fotó médiumát is használó performansz- és képzőművészek közül többek között Hajas Tibor, Halász Károly, Tót Endre, Ujj Zsuzsi, Szilágyi Lenke, Ladik Katalin, Vető János, Pincehelyi Sándor, Tolvaly Ernő, St. Auby Tamás, El Kazovszkij, Kerekes Gábor, vagy akár Swierkiewicz Róbert és Bernát András művei is megtalálhatóak a gyűjteményében, a jelenhez közelítve pedig fiatalabb alkotóktól, Dallos Ádámtól és Bánki Ákostól is találunk benne testtel foglalkozó fotó alapú műveket. A magyar avantgarde nagyjai mellett olyan világhírű külföldi fotóművészek alkotásai is részét képezik, és emelik az értékét a kollekciónak mint Hermann Nitsch, Arnulf Rainer, Thomas Ruff, Rudolf Schwarzkogler, Joel-Peter Witkin, Günter Brus, Jürgen Klauke.

A gyűjteményben található fotográfiák közös vonása, hogy valamennyinek középpontjában az ember és test viszonya áll. Egy ennyire szisztematikusan és egyúttal a minőségre érzékenyen fölépített, művészettörténetet formáló gyűjteményre kevés példa akad (ha egyáltalán akad) a magyar fotógyűjtés történetében.

A Garten két alapítója, Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész vendégükkel, Alföldi Róberttel a művészetről, műgyűjtésről, és a művek iránti szenvedélyről beszélgetnek a pódiumon.


Belépő: 3.000.- Ft
- - -
Online lapozható Garten 2020 katalógus >> calameo.com/read/004820596772f189da99d
- - -
Garten 2020 program >> www.garten2020.com
- - -
Instagram >> www.instagram.com/resident_art_garten

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g