esemény
A 80-AS ÉVEK EUFÓRIÁJA - pódiumbeszélgetés | Mazzag István, Bullás József, Bánki Ákos, Schneller János | Resident Art Budapest

megnyitó | 2020. augusztus 13. 20:00

web | https://www.garten2020.com/maz...

cím | Garten, Lovas, 8228 Fő űt 12.

Térkép

Mazzag István és Bullás József képzőművésszel a két kurátor, Bánki Ákos és Schneller János beszélget az új szenzibilitás festészetéről, a rendszerváltás hangulatáról, és arról, vajon megnyíltak-e a határok a képzőművészetben '89 után?

​Mazzag István és Bullás József festőművészek együtt kezdték alkotói pályájukat. Mindketten Kokas Ignác osztályában jártak a Magyar Képzőművészeti Főiskolára. 1984-ben diplomáztak.

Abba a generációba tartoznak, akik fiatal művészként bőrükön tapasztalhatták meg a nyolcvanas évek oldódás felé vezető, a szabadság ígéretével kecsegtető, eufórikus hangulatát.

A Hegyi Lóránd által összetartott új szenzibilitás, vagy új festőiség kiváltságos csoportjának mindketten részesei voltak, így a náluk idősebb generáció tagjaival  együtt nyugaton állíthattak ki, nagy sikereket bezsebelve. Mazzag Istvánról 'primus inter pares' címekkel cikkeztek a korabeli sajtóban. Az avantgarde-nak a képeken már nyoma sem volt, dübörögtek a festmények a posztmodern színektől, és a festői vitalitástól.

​A két képzőművészt a nyolcvanas évek nagy kalandjáról kérdezzük, és arról milyen intézményi újításokkal próbált meg adaptálódni az itthoni, addig elzárt festészet a nyugat-európai áramvonalakhoz.

 

- - -
Belépő: 2.000.- Ft-os napijegy, mely ezen a napon minden programra érvényes; 18 éves korig ingyenes; Lovasi lakcímkártyával rendelkezőknek és nyugdíjasoknak félárú.
- - -
Online lapozható Garten 2020 katalógus >> calameo.com/read/004820596772f189da99d
- - -
Garten 2020 program >> www.garten2020.com
- - -
Instagram >> www.instagram.com/resident_art_garten

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g