esemény
#kortarsmagyarfotografia- pódiumbeszélgetés | Neogrády-Kiss Barnabás, Csizik Balázs, Mészáros László, Surányi Mihály | Resident Art

megnyitó | 2020. augusztus 11. 19:00

web | https://www.garten2020.com/kor...

cím | Garten, Lovas, 8228 Fő űt 12.

Térkép

A magyar fotográfiának két nagyszerű intézménye is van, ráadásul mindkettő Budapest szívében található: egyik a Mai Manó Ház, másik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Ezenkívül színvonalas szakfolyóiratok is tárgyalják műfaját, beszámolva alkotóik hazai és külföldi sikereiről, és nem utolsó sorban hagyományáról, mely évtizedek óta magas színvonalú és töretlen. Mindezek ellenére a kereskedelmi galériák a rendszerváltás óta csak kevés figyelmet fordítottak a fotográfia műfajára, melynek következtében gyűjtői köre is igen kisszámú.

Az utóbbi pár évben azonban ennek a figyelemhiánynak a helyét felváltotta az érdeklődés. A hetvenes évekből számos olyan, elsősorban képzőművészektől származó fotóanyag került elő, mely felhívta a galériások figyelmét arra, hogy érdemes a fotográfiával kereskedelmi szempontból is foglalkozni.  Arról nem is beszélve, hogy külföldi vásárokon is egyre magasabb érték rendelődik a fotóhoz. A hazai gyűjtők fénykép iránti étvágyát pedig tovább növelheti az a hír, hogy a magyar állam megvásárolja és hazahozza New York-ból André Kertész hagyatékát, azzal a céllal, hogy a magyar kulturális örökség részévé tegye.

A Garten pódiumára ezúttal három fiatal fotóművészt hívtunk meg, akik művészettükkel jelen vannak kereskedelmi magángalériák kiállítótereiben is. Őket kérdezzük, többek között arról, hogyan közlekedik ma egy fiatal magyar fotós a hazai és nemzetközi vizeken? Hogyan alakítja ki műkereskedelmi kapcsolatait? És mit jelent számára a fotográfia, mint művészet? Mészáros László, Neogrády-Kiss Barnabás és Csizik Balázs beszélgetőpartnere Surányi Mihály a Fotóművészet folyóirat főszerkesztője.

Mészáros László

'Rendelésre főleg reklámfotókat készítek, ezen belül tárgy vagy étel-italfotót, autófotózástól egészen a többszereplős reklámfotóig mindent csinálok közel harminc éve. A művészi képeken pedig megélem a fantáziám szabadságát.' - nyilatkozza egy interjújában fotográfusi pályájáról Mészáros László, akinek munkái egyre hangsúlyosabban vannak jelen a hazai és nemzetközi művészeti fotográfia világában. Képalkotására olyan klasszikus festők voltak nagy hatással, mint Caravaggio, de mind közül Munkácsy Mihály festészete az, ami leginkább formálta látásmódját. Művészetét a TOBE Galéria képviseli.

Neogrády-Kiss Barnabás

Terápiából kezdett el fényképezni, mikor kamaszkori agydaganat műtétjei után minden megváltozott benne és körülötte.  Látása is sérült,  asszimetrikussá vált, a világ jobb oldala többé láthatatlanná vált számára. A fotó médiumát segítségül hívva próbálja leképezni a látótér másik oldalát: önmaga számára, ami nem látható, és mások számára, ami általa látható. Érzékelését és látását vizsgáló sorozatával a Capa-nagydíj 2020 ösztöndíját nyerte el, és legutóbb meghívást kapott a Stuttgart-i Akademie Schloss Solitude három hónapos műterem programjára is. A fotográfia mellett .gif műveket is készít. 

Csizik Balázs

A Budapesti Műszaki Egyetemen tanult vizuális kommunikációt. Figyelme a fotográfia mellett a konstruktivizmus és szuprematizmus redukált absztrakt formái felé irányult.  Képein természet és ember alkotta környezet kerülnek egymással ellentétbe. A Molnár Ani Galéria művésze.

- - -
Belépő: 1500 Ft-os napijegy, mely ezen a napon minden programra érvényes; 18 éves korig ingyenes; Lovasi lakcímkártyával rendelkezőknek és nyugdíjasoknak félárú.

- - -
Online lapozható Garten 2020 katalógus >> calameo.com/read/004820596772f189da99d
- - -
Garten 2020 program >> www.garten2020.com
- - -
Instagram >> www.instagram.com/resident_art_garten

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!