esemény
Elérhető a Hit – Bizalom – Titok kiállítás virtuális változata | Hidden Galleries project | Centrális Galéria

megnyitó | 2020. junius 6. 18:00

web | https://faithtrustsecrecy.osaa...

cím | online

Térkép

Elérhető a Hit – Bizalom – Titok kiállítás virtuális változata

Bár a Centrális Galéria a koronavírus járvány miatt ideiglenesen zárva tart, aktuális, Hit – Bizalom – Titok című kiállításunk online bejárható.

.A látogatók 360°-os enteriőrfotókon, szkennelt levéltári dokumentumokon és magyarázószövegeken keresztül fedezhetik fel a titkosrendőrség, a vallási csoportok és az őket tanulmányozni kívánó kutatók közötti összetett viszonyrendszert. A bemutatott képeken, történetekben és vallomásokban a hit, a bizalom (akár adott, akár elveszett) és a titok egymásba fonódik.

A nemzetközi Hidden Galleries projekt egy állomásaként a Blinken OSA Archívum kiállítóterében létrejött Hit – Bizalom – Titok azt mutatja be, hogy a totalitárius kommunista államok miképpen „ragadták meg” a vallást titkosrendőrségi operatív műveletek képein, grafikáin, szövegein és dossziéin keresztül, és miképpen ellenőrizték, illetve semmisítették meg mindazokat, akiket megbízhatatlannak ítéltek. A hit és a bizalom fontos alapkövei a vallási közösségeknek, de közös jellemzőjük a titokzatosság is. A titkosrendőrség működése, ahogyan a neve is sugallja, a titoktartás különböző – valódi vagy megjátszott – gyakorlatain alapult, leplezett tevékenységének pedig része volt, hogy a megfigyelni és behálózni kívánt közösségek bizalmát elnyerje. A valláskutatóknak – ma és a kommunizmus ideje alatt egyaránt – szintén bizalmi kapcsolatot kell kiépíteniük az általuk vizsgált közösségekkel, és különböző titkosítási technikákat alkalmaznak adatközlőik személyazonosságának védelmében.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.