esemény
80-tól 85-ig „Emberkezek pazarlott műve mind” | Jozefka Antal | UP Galéria

megnyitó | 2020. február 4. 18:00

a kiállítást megnyitja | Dr. Feledy Balázs

web | https://www.uprendezvenyter.hu...

a kiállítás bezárása | 2020. február 28.

cím | UP Galéria, 1142 Budapest, Szent István tér 13-14.

Térkép

Jozefka Antal Újpesten született 1935. február 4-én. Az Erzsébet utcai elemiskolába, majd a Könyvesbe járt. Itt  érettségizett. Utána a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán szerzett diplomát.
Még egyetemi évei alatt az újpesti Derkovits Körben kezdett komolyabban megismerkedni a képzőművészettel. Tanára Nagybányai Nagy Zoltán volt, akit ma is tanárának tart. Nemcsak a rajzot és a festészetet tanította neki, de elvégeztette vele a József Attila Képzőművészeti Szabadegyetem öt évfolyamát is. A 60-as évektől állít ki csoportos és egyéni tárlatokon. Legutóbbi  kiállítását öt évvel ezelőtt rendezte a Polgárcentrumban. Az azóta készült képeiből tervezi az UP Galériában rendezendő kiállítást. Végigjárta a realizmustól az elvontig szinte minden lépcsőfokot. A MAOE-be is úgy vették fel, mint „kísérletező vegyész”. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületén kívül tagja a Magyar Festők és a Vízfestők Társaságának, A Honvéd Kulturális Egyesületnek és az Újpesti Művészek Társaságának, amelynek megalakulásától több mint öt évig elnöke is volt.

1999-ben megjelent Az ember Tragédiája album magyar-angol és magyar-német nyelven, a 15 Színhez készített képeivel. Az album a 2001-ben Frankfurtban rendezett Könyv Világkiállítás egyik sikeres kiadványa volt.
A téma már egyetemista kora óta vonzotta, első rajza megjelent az 1956 májusi Jövő Mérnöke egyetem újságban.
Ezért is adta a kiállításának, a Tragédia XII. Színek egyik mondatát. „Emberkezek pazarlott műve mind”. Egy kicsit emlékezve arra is, hogy a magyar bőr, papír és pigmentfelhasználó iparban eltöltött több mint 30 éve is, mint egy nagy német vegyi konszern magyarországi képviselőjének,  „pazarlott munkája” volt.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata