esemény
Élet & Mű | Kiss-Kuntler Árpád, Szarka Klára | Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

megnyitó | 2019. december 18. 17:30

web | https://capacenter.hu/esemenye...

cím | Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

Térkép

Az Élet és Mű beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség – minden hónapban más és más – lesz a vendég. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként.  Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

Időpont: 2019. december 18., szerda, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Vendég: Kiss-Kuntler Árpád

Kiss-Kuntler Árpád (1957) a magyar fotográfia markáns alakja. Változó intenzitással veti bele magát a szakmai élet szervezésébe, majd időlegesen szinte eltűnik a nyüzsgő világ szeme elől. Egy dolog biztos vele kapcsolatban: alkotóként nagyon is egyéni utat járt be eddig. Fényképész szakmunkás vizsgát tesz, majd Elvégzi a Magyar Televízió segédoperatőri tanfolyamát, illetve a MÚOSZ újságíró-iskola fotóriporter szakán diplomát szerez. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vendéghallgatója (1979-tól), rendes tagja (1980-tól), majd egyik vezetője (1983-1986). A Népszava fotóriportereként kerül a sajtóba 1979–1989). Már jó ideje képszerkesztője az egyik meghatározó gazdasági hetilapunknak, a HVG-nek, de volt képszerkesztő több más kiadvány (Erato, Videó Magazin, Fitness, Kis Újság, Napi Gazdaság, Vasárnapi Magazin, a Magyar Hírlap hétvégi melléklete, Elite Magazin) mellett a Világ című hetilapnál (1989–1991) is. Majd 1994-ben újraindítja a Fotó című legendás havilapot. Szintén főszerkesztőként jegyzi az első modern fotográfiai magazint, a Fotográfiát (1996–1999). Közben szakmai kiadványokat és albumokat szerkeszt, illetve tipográfusként lapokat és könyveket tervez. A Magyar Fotóriporterek Kamarájának egyik alapítója (1990–1998), majd a szervezet főtitkára (1995-ig), elnökhelyettese (1998-ig). Kezdetektől tagja a Szebeni András vezette alkotóműhelyeknek.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.