esemény
A művészet kertje - GROSS ARNOLD 90 | Gross Arnold | Jászi Galéria

kurátor | Révész Emese

megnyitó | 2019. december 6. 18:00

a kiállítást megnyitja | Révész Emese

web | http://www.facebook.com/events...

a kiállítás bezárása | 2020. január 31.

cím | Széphárom Közösségi Tér, 1053 Budapest, Szép utca 1/B.

Térkép

Gross Arnold életműtárlata

2019-ben a Gross Arnold Galéria és a Jászi Galéria közös rendezésében nagyszabású tárlatán látható együtt Gross Arnold életműve.

A széles körben kedvelt és ismert grafikusművész fél évszázados pályája során, a rézkarcolás egyik legkiemelkedőbb hazai mesterévé vált. Csipkeszerű aprólékossággal megmunkált grafikáin tündéri mesevilág kel életre, tele emberarcú, mosolygó virágokkal, madarakkal, angyalokkal és tündérekkel. A kiállításon Gross legjellemzőbb témakörei szerint csoportosítva jelennek meg legismertebb kompozíciói.

A 2019. december 6-án nyíló tárlat középpontjában a Karácsony és a játék áll. Gross maga is örök gyermek volt, aki nem csak játékos rajzain, hanem a valóságban is imádott játszani. Kiállításunkon ezért a művek mellett megidézzük jellegzetes tárgyvilágát, a képein is megjelenő karácsonyfa körül zakatoló kisvasúttal.

A tárlat különlegességét a technikailag különleges színnyomatok variációi, a ritkán látható olajfestmények és a diorámák jelentik. Utóbbiak a Gross-féle fantáziavilág térbeli kiterjesztései: a festmények apró figurákkal, tárgyakkal történt kiegészítései, babaházakra emlékeztető miniatűr dobozterek. Gross kevés és ritkán látható olajfestményei közül is megjelenik néhány, így a Beszélgetések a barátságról című olajfestménye és az egykor a Buda Penta Hotel részére készült két nagyméretű, installáció jellegű diorámája, melyek sosem voltak még közös térben bemutatva.

A kiállítás anyaga a Gross Arnold Galéria és a Jászi Galéria gyűjteményéből lett összeválogatva, kiegészítve magángyűjtők, az ibis Mercure Castle Hill, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből származó alkotásokkal.

A kiállításon bemutatásra kerül a művész ez alkalommal megjelenő nagymonográfiája, valamint a kiállításhoz készült katalógus.

 

 

 

 

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata