esemény
Hűlt hely | Barakonyi Szabolcs | Deák Erika Galéria

megnyitó | 2019. november 5. 18:00

a kiállítást megnyitja | Sugár János képzőművész

a kiállítás bezárása | 2019. november 30.

Barakonyi Szabolcs legújabb, a Deák Erika Galériában bemutatásra kerülő anyaga bűntények helyszínein készült. Eddigi munkásságában is mindig foglalkoztatta egy dokumentarista látásmód, a valóság abszurd helyzetekben való bemutatása. Ahogy korábbi sorozatai, úgy a jelenlegi is a dokumentum és a valóság viszonyával foglalkozik. A képek, amelyeket a kiállításon látunk egyszerre szomorúak és valóságosak, izgalmasak és titokzatosak. Amint rájövünk, hogy a kép egy egyszeri és megismételhetetlen helyszínen készült, azaz nem egy megrendezett, hanem valóságos bűntény vagy baleset helyszínén, a befogadóban munkálni kezd a rejtély, a titok felfedésének izgalmas, felfokozott érzelmi játéka. A rendőrség által helyszíneléskor használt eszközök ellenére a képeket Barakonyi érzékeny, fotografikus látásmódja leválasztja az eseményről, ezáltal kiragadva a tartalmat annak eredeti kontextusából, így azok művészeti plusz tartalommal telítődnek. Ellentétben Weegee vagy Mell Killpatric fotográfiáival, amelyeken sztoikus rendőrök és rémült járókelők láthatók egy haláleset vagy sérülés körül, sokkal inkább mutatnak ezek a művek hasonlóságot Arnold Odermatt karamboloknál készült elvontabb műveivel, amelyek sem nem teljesen dokumentumok, de nem is fikciók. 
 
Barakonyi Szabolcs 1976-ban született Budapesten. Legtöbben az index.hu fotósaként és szerkesztőjeként ismerik. Munkájáért 2003-2006 között Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat, 2006-ban Lucien Hervé és Rodolf Hervé díjat, 2007-ben Recontres d’arles photo service publishing díját, 2011-ben pedig André Kertész ösztöndíjat kapott. 2018 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának a hallgatója.
Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.