esemény
Kucsora Márta "all-over" c. kiállítása | Kucsora Márta | Kálmán Makláry Fine Arts

megnyitó | 2019. junius 27. 10:00

web | http://www.kalmanmaklary.com/

a kiállítás bezárása | 2019. julius 19.

cím | Kálmán Makláry Fine Arts, Falk Miksa u.10, 1055 Budapest

Térkép

A Kalman Maklary Fine Arts galéria legújabb kiallitásán Kucsora Márta fiatal kortárs festőművész alkotásait mutatja be a művészetet kedvelő közönségnek. A galéria két éve dolgozik együtt a művésszel, és mutatja be alkotásait itthon és külföldön egyaránt. A művész legújabb absztrakt festményei  - és a kiállítás címe is -, az amerikai absztrakt expresszionizmusra reflektálnak, mely a modern festészet meghatározó mozgalma volt az 1940-es és 1950-es években.


A festmények különböző sűrűségű festékrétegekkel, adalékanyagokkal, rézporral, lakkokkal, autófényező pisztollyal, illetve a gravitáció segítségével készülnek. Habár stiláris rokonság fedezhető fel az absztrakt expresszionizmussal, a képek a készítés módját illetően technikailag mégis teljesen eltérőek. A különböző festészeti adalékanyagok reakcióba lépnek egymással és ez a kölcsönhatás alakítja a képek felületét. Noha a festmények mellőzik a közvetlen reprezentációt, a végeredmény mégis felidézhet bennünk természeti formációkat - mint például a lemeztektonika, a légi felvétel, a tengeráramlat, vagy különféle növényi motívumok.  A dinamikus absztrakt felületképzések organikus folyamatokra, a mikro- és makrovilág jelenségeire, és ezek leképződéseire reflektálnak. Az óriásvásznak 2x3 méteres felületet képeznek, a mozgás pillanatát kívánják megörökíteni. A gravitáció segítségével alakulnak a felületek, és a munkafolyamatokban helyet kapnak a tudatos és tudattalan festészeti folyamatok, a kontrollált folyamatok mellett szabad teret kap a véletlenszerűség. A munkamódszert a művész folyamat festészetnek nevezi, az anyag végig képlékeny, célja az anyagot mozgásba hozni, majd megállítani, kimerevítve az emóció pillanatát.
Kucsora Márta absztrakt expresszionista technikái olyan ismert művészek műveit juttatják eszünkbe, akik maguk is a hagyományos festészeti eljárások határait feszegették. Inspirációi többek között olyan modern és kortárs neves művészek vannak, mint Helen Frankenthaler, Bill Viola, Olafur Eliason, vagy Herbert Brandl.
A művész munkái hazai és nemzetközi múzeumi kiállításokon egyaránt jelen voltak. Legutóbb a Blue: Matter, Mood and Melancholy című kiállításon az amerikai 21 Century Museum-ban, a Festészet Ideje cÍmű tárlaton a Nemzeti Galériában, a Hagyományos Technikák című időszaki kiállításon a Műcsarnokban. Munkáit galériánk olyan neves művészeti vásárokon mutatta be, mint az Art Paris Art Fair, a Masterpiece Fair London és a Brussels Art Fair (BRAFA).


Az 1979-ben Szegeden született Kucsora Márta a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, majd az amerikai Montclair State University-n folytatta tanulmányait. Az alkotómunka mellett a Budapest Art Factory non-profit művészeti központ társalapítója, és nemzetközi kortárs művészeti rezidencia programjának szervezője.


A kiállítás 2019. július 19-ig látogatható, előre egyeztetett időpontban.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.