esemény
Kapcsolódások / Connections | Gerard van der Horst (NL), Zalavári József | Három Hét Galéria

kurátor | Wolsky András

megnyitó | 2019. május 3. 19:00

a kiállítást megnyitja | Szöllősi-Nagy András

web | http://www.haromhet.hu/?page_i...

a kiállítás bezárása | 2019. május 24.

cím | Három Hét Galéria XI. kerület, Bartók Béla út 37.

Térkép

Gerard van der Horst [1955, Hollandia]
Festészetet, művészettörténetet, filozófit tanult a hollandiai Groningenben.
1993 óta Amsterdamban él és dolgozik.
Gerard van der Horst munkássága sorána  természet utáni rajzolástól eljutott egyfajta radikális monokrom festészetig. A nagyméretű vásznak használata után visszatért a rajzoláshoz. 2010 óta a belső mozgások érzékeny, személyes érzékelésének kifejlesztésén dolgozik. Rajzai kisméretűek, vázlatra, töredékre emlékeztetnek, amelyek talán a jövőben valamilyen könyvben lehetne összegyűjteni. Nem támaszkodik valamilyen alapvető elméleti  sémára. Csak választások, mozdulatok, viselkedési mintázatok vannak, és a minderre fordítot odafigyelés folyamata. A vizuális eredmény olykor szobrászatra, építészetre, akár zenére is emlékeztet, bár a saját tartományában létezik.

Zalavári mélyen intellektuális művész. Minimális, vagyis hogy néha már-már minimalista eszköztárral dolgozik és eközben hihetetlenül sokat mond a térről, a fényről és a mozgásról. Túl egyszerű lenne azt mondani, hogy munkássága egyenes folytatása a zürichi konkrétoknak, bár számomra ez már magában is a minőség vélelmezhetőségét jelentené, de az kétségtelen, hogy a Max Bill-i örökség nála egyértelmű. Talán nem annyira formavilágában, hiszen más utat jár mint Bill a „harmonikus mérték és törvény” megtalálásában, de plasztikai megfogalmazásának szigorúságában és igényességében valamint feladatának axiomatikus megfogalmazásában mindenképpen a konkrét művészet esztétikai programját tekinti számára mértékadónak...

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.