esemény
WANTED – Czóbel elveszett művei // Megnyitó előadás | Czóbel Béla | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Barki Gergely

megnyitó | 2019. április 6. 17:00

web | http://www.muzeumicentrum.hu/c...

a kiállítás bezárása | 2020. április 12.

cím | 2000 Szentendre, Templom tér 1. Czóbel Múzeum

Térkép

WANTED – Czóbel elveszett művei című tárlat francia hangulatú megnyitó előadása Barki Gergely kurátorral, Orbán Bori énekesnővel és Pánczél Kristóf zenésszel.
Az előadás az április 7-én záró ÚJRAGONDOLT CZÓBEL 3.0 – Híd a ‘Die Brücke’-hez – Fókuszban Czóbel expresszionizmusa című kiállítás finisszázsa is egyben.

A gazdag Czóbel-életmű feltárása végeláthatatlan feladatnak tűnik. Mindaz, amit ma a csaknem az egész 20. századon átívelő, kivételesen hosszú életpálya során alkotott műegyüttesből ismerünk – némi túlzással –, csak a jéghegy csúcsának tekinthető. Feltételezhetően még legalább annyi festmény és grafika született a festő keze nyomán, mint amennyit ma számon tartunk. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Czóbel œuvre-jének legjelentősebb csúcsdarabjai hiányoznak, azaz olyan elveszett, lappangó művekről van tudomásunk, amelyek legfontosabb korszakainak főművei voltak, de ma ismeretlen helyen várják újrafelfedezésüket. Hosszú évek teljes termése veszett homályba, s szinte egész korszakok jelentenek fehér foltot a kutatás számára, így biztosra vehető, hogy ezeknek a műveknek az előkerülése döntően befolyásolná a Czóbel-életmű nemzetközi megítélését is.

Pályája több szakaszában a modernista irányzatok élvonalához tartozott, és főleg a Párizsban, illetve Berlinben készült munkáit tizedelte meg a 20. század vérzivataros történelme.

Egyes fontosabb lappangó műveiről csak leírásokból, visszaemlékezésekből, interjúkból, korabeli lapkritikákból, levelekből vagy éppen kiállítási katalógusokból értesülünk, de akadnak szép számmal ránk maradt archív fényképfelvételek is, amelyek a legnagyobb segítséget nyújtják a művészettörténeti kutatás számára.

Kiállításunkon ezúttal a pálya 1925-ig terjedő, első feléből származó fekete-fehér reprodukciók szerepelnek, illetve egyéb archív felvételekből válogatva igyekszünk szerény képet nyújtani arról, hogy milyen jelentős művek tűntek el szinte nyomtalan az életműből. Nem titkolt szándékunk, hogy e tárlat, illetve az azt kísérő médiakampány révén nagyobb figyelem irányuljon az elveszett művekre, tehát lappangó művek esetleges előkerülésében reménykedünk. Minden korábban ismert vagy teljességgel ismeretlen mű felbukkanása fontos adalék, hiszen általuk a Czóbel-kutatás számára újabb és újabb esély nyílik arra, hogy az életművet minél gazdagabban és minél nagyobb teljességében mutathassuk be a jövőben.

Kurátor: Barki Gergely


A megnyitó előadás időpontja: 2019. 04. 06. 17 óra
Helyszín: Czóbel Múzeum, Ilosvai-szárny, Szentendre, Templom tér 1.
Belépőjegy: 1400 Ft
A részvétel regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu

A kiállítás 2019. 04. 06. – 2020. 04. 12. között tekinthető meg.
Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig.
A pénztárak 17:30-ig tartanak nyitva

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

﹒﹒﹒

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.