esemény
Damage Control - Az FFS tagjainak csoportos kiállítása | Bíró Dávid, Hodosy Enikő, Riga Eszter | K. A. S. Galéria

kurátor | Vivienne Gamble, Ferenczy Bálint

megnyitó | 2019. április 12. 20:00

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2019. május 5.

cím | K.A.S. Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 9.

Térkép

Damage Control

Az FFS tagjainak csoportos kiállítása

Kiállító művészek: Bíró Dávid, Hodosy Enikő, Riga Eszter

2019. 04. 13 – 2019. 05. 03.

Megnyitó: 2019. 04. 12. 20:00

Kurátor: Vivienne Gamble (Seen Fifteen, London), Ferenczy Bálint (Initio Fine Arts, Budapest)

Helyszín:
K. A. S. Galéria
Budapest, Bartók Béla út 9.

Szervezők:
Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS)
Initio Fine Arts

 

A Damage Control kiállítás a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának három tagjának, az emberi kapcsolatokra reflektáló munkáit mutatja be. Szemben, a mai világunkra olyannyira jellemző – a közösségi média álltál propagált és elvárt – tökéletességre törekvéssel szemben – ahol mindig legjobb arcunkat kell mutatnunk – a galériában kiállító művészek az emberi interakciókban rejlő hibákra, nehézségekre és esetlenségekre irányítják a figyelmet. Olyan helyzetekre, melyek elkerülhetetlenül hozzátartozói az emberi kapcsolatoknak és a társas létnek.

 

Biró Dávid ERR (2017) sorozata a társas érintkezéseinket megszabó etikettel foglalkozik. Olyan hagyományos illemszabályokkal, melyek ideális esetben segítik viselkedésünket különböző társasági szituációkban.  Az ERR sorozat ugyanakkor a rendszer hibáit mutatja meg: eseteket, amikor homokszem kerül a gépezetbe és zavarbajtő szituációk alakulnak ki.

Hodosy Enikő Láthatatlan-te (2016) sorozata az emberi kapcsolatokhoz szükségszerűen társuló lelki sérülések vizuális nyomait jeleníti meg. „Ahogy egy verekedés vagy összekapás után a testünkön is maradnak zúzódások, ugyanúgy igaz ez lelkünkre, szellemi lényünkre is...” (Hodosy Enikő) Mi történne akkor, ha lelki vívódásainknak és belső sérülésinknek ugyanígy, testi lenyomatai lennének? A sorozat Hodosy fotónapló-szerű válogatásából áll össze, kiegészülve kulturális és művészettörténeti utalásokkal. A végeredmény egy térben és időben kiterjesztett atmoszferikus, asszociációs halmaz, mely különböző síkokon értelmezi a problémát, így a személyességen túl, egy általánosabb mondanivalót fogalmaz meg.

 

A Persona (2015) című sorozat Riga Eszter végzős évében készült a Kaposvári Egyetemen, mely időszakot a diplomázás körüli stressz és a kényszeres megfelelés jellemzett. Ezen időszakot összegző metaforikus képei vizuális feldolgozása és megörökítése saját belső küzdelmeinek. Recall című munkája szintén belső képeket hív elő, de a jelen eseményei helyett a múlt emlékeiből merít. Olyan, szinte kézzelfogható, mai napig el nem feledett emlékeket hív elő, melyek a lelki és testi emlékezet határán léteznek: anyai ölelés, atyai pofon, érintések, amik (akár pozitívak akár negatívak) egy életre beleíródnak emlékezetünkbe. Riga az adott emléket/érintést sötétben világító festékkel rekreálja, majd síkfilmre kontaktolja, így hozva létre megjelenési felületet az emlékezés számára.

A K. A. S. Galéria április 12-én nyíló kiállítása a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójával együttműködésben, Vivienne Gamble (UK) kurátori rendezésében valósul meg.  Vivienne Gamble a londoni Seen Fifteen galéria alapítója és a Peckham 24 fotóművészeti fesztivál igazgatója. A Seen Fifteen London dél-keleti részén, Peckham-ben található, a kreatív központként is jól ismert Bussey Building-ben. A galéria kortárs fotó- és videóművészettel foglalkozik, visszatérő kiállítója az amszterdami Unseen művészeti vásárnak. A kiállítás kiemelt célja, hogy aktív párbeszéd alakulhasson ki a hazai és nemzetközi fotós szcéna között.

------------------------------

A K. A. S. Galéria alapításától fogva az állami mecenatúra és az önmenedzselésben kevesébe járatos művészek közötti űrt kívánta kitölteni. 2015 óta a galéria programjában egyre fontosabb szerepet kap a 35 év alatti fotóművészek bemutatása, vendégkurátorok bevonásával és a nemzetközi kapcsolatok felé való nyitással. A galéria célja, hogy a fiatal fotóművészek találkozóhelyévé, közösségi pontjává váljon, segítve pályájukat egyéni és csoportos kiállításokkal.

A kiállítás társszervezője a 2017-ben alapított Initio Fine Arts. Az Initio Fine Arts az 1945 utáni kortárs közép-kelet-európai képzőművészet és design népszerűsítésére fókuszál. Alapítói a Sotheby’s aukciósházban képzett Ferenczy Bálint és Marie Tourre de Robien. Az Intio Fine Arts a családi hagyományt folytatva
(K. A. S. Galéria), ugyanakkor nemzetközi tapasztalatokkal és kapcsolatokkal igyekszik a régió képzőművészeit segíteni.


A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Fotóművészek Szövetségének támogatása tette lehetővé.
 

A kiállítás társzervezője az Initio Fine Arts.


Koszönjük a Trapéz Galéria hozzájárulását Biró Dávid sorozatának kiállításához.
 

A kiállítás a Budapest Art Week hivatalos programjának résztvevője.
 

///
 

K.A.S. Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
(nyitvatartás: keddtől - péntekig 14:00 - 18:00)
Tel.: +36 30 906 1764
kasgaleria@gmail.com
facebook.com/kasgaleria
instagram.com/kasgaleria
kasgaleria.tumblr.com

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.