esemény
Beke László Utcakövek és sírkövek előadása és tárlatvezetése | Gulyás Gyula, Erdély Miklós, Pauer Gyula, Galántai György | Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum

megnyitó | 2019. november 29. 15:00

web | http://www.facebook.com/events...

cím | Kiscelli Múzeum Templomtér

Térkép

Beke László az 1971. Párhuzamos különidők kiállítás kísérőprogramjaként rekonstruálja az Utcakövek és sírkövek című, diavetítéssel kísért előadását. Az előadást Beke eredetileg Galánati György Kápolnaműtermében adta elő 1972-ben. A Vakáció című filmhez 1998-ban készített interjúban így emlékezett erre az eseményre:
"Hirdettem egy nagy akciót Utcakövek és sírkövek címmel, amelynek többek között az éppen esedékes március 15-i tüntetések, Gazdag Gyula filmje, '68 Párizsa adták az aktualitását. Ebből az alkalomból rengeteg ember csinált kockaköveket, Korniss Dezső, Gulyás Gyula, Erdély Miklós és sokan mások. Megint mások sírköveket készítettek, és voltak olyanok, akik ezt kombinálták. Életem legjobb előadása volt, kb. 20 percen át tartott, aztán Pauer Gyula lerúgta véletlen a diavetítőt, zárlatot kapott a gép, és soha senki nem tudta meg, hogy mi volt a folytatása ennek az előadásnak, de én ezt nagyon fontosnak tartottam."

Gulyás Gyula
Március 15 tiszteletére (I. sz. variáció)
papír, felragasztott fotó, gépírás
Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár

Gulyás Gyula székesfehérvári oldalterve a meg nem valósult
Elképzelések kiállítás katalógusához készült. A fotón Gulyás Beke László
Utcakövek és sírkövek felhívására született, az utcakő politikai,
szobrászati, geometriai, praktikus jelentésrétegeit feltáró objekt
sorozatának egy darabja látható.

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.