esemény
Once the sea was here [Régen itt volt a tenger] | Anasztázia Horosilova | Hidegszoba Stúdió

kurátor | Simon Kati

megnyitó | 2018. november 7. 19:00

a kiállítást megnyitja | Mélyi József művészettörténész

a kiállítás bezárása | 2018. november 28.

Fotóhónap2018
_Hidegszoba Studio
 
Anasztázia Horosilova: Once the sea was here [Régen itt volt a tenger]
 
Megnyitó: 2018. november 7., szerda, 19h
A kiállítást megnyitja: Mélyi József művészettörténész
Kurátor: Simon Kati
 
A színhely a Turgenyev által is megidézett orosz vidék és táj, a Bezsin-rét (Bezsin Lug), amely Szergej Eisenstein legendás filmjének címét is kölcsönözte. Ide tér vissza mintegy 12 év elteltével Anasztázia Horosilova, hogy felkeresse a kétezres évek elején megörökített helyieket, akikben másfél évtizede még élt némi remény a jövőt illetően. 
 
A Bezsin-rét a társadalmi változások és konfliktusok ábrázolásának szimbolikus helye az orosz kultúrában. Az Egy vadász feljegyzései 1852-es kiadását követően Turgenyevet lázítás vádjával egy évre családi birtokára száműzték és a könyv terjesztését is betiltották annak társadalomábrázolása miatt, az 1950-es évektől viszont mindmáig kötelező irodalom az iskolákban. Eisenstein filmjét 1937-ben még befejezése előtt betiltották, és az 1966-os részleges rekonstrukciójáig úgy hitték, hogy teljesen megsemmisült. A 20. század végén már nem a Gulág, hanem a széthulló Oroszország az élet metaforája Szorokin Regényében. Pjotr Aleskovszkij Крепость [Erőd] című regényének főhőse, a kispolgári „lúzer” képtelen megtalálni a helyét egy olyan társadalomban, ahol mindent a pénz és az összeköttetések határoznak meg. 
 
Horosilova érzékenyen reflektál mind Turgenyev realizmusára mind Eisenstein montázstechnikát forradalmasító formanyelvére. Gondosan megkonstruált képein a táj, a valaha összetartó falusi közösség életének helyszínei, az emberi test csak fragmentumokban látható. Antropológus tekintettel vizsgálja a mindennapi életet, újrealista megközelítéssel ábrázolja a vidék társadalmának felbomlását. Vajon meddig képesek megőrizni belső erejüket a Bezsin-rét hátramaradt vesztesei? Van-e bármilyen jövője a vidéknek a mai Oroszországban?
 
2018. november 8–28.
_Hidegszoba Studio / 1072 Budapest, Dob utca 24.
Kedd–Vasárnap: 14.00–20.00
Hétfő: Zárva
 
ANASZTÁZIA HOROSILOVA, 1978-ban született Moszkvában, az esseni Folkwang Akadémián tanult fotográfiát. Művei számos kiállításon szerepeltek világszerte, köztük a Moscow Museum of Modern Art (2009), a Velencei Biennále (2011), a Kunsthaus Baselland (2012), a párizsi Maison Européenne de la Photographie (2014), a Haus der Berliner Festspiele (2017) rendezte egyéni kiállításokon. A Rodchenko Moscow School of Photography and Multimedia tanára. 2016-ban a DFA - Deutsche Fotografische Akademie tagjává választották.
www.khoroshilova.net
 
www.fotohonap.hu
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

ISBN K�nyv+Gal�ria