esemény
A Petőfi Kör és az 1956-os forradalom. Beszélgetés. | - | Centrális Galéria

megnyitó | 2023. április 19. 18:00

web | https://www.osaarchivum.org/hu...

cím | Centrális Galéria / Blinken OSA Archivum

Térkép

PETŐFI-PROGRAMOK A BLINKEN OSA ARCHIVUMBAN

2023. március 22-én nyílt meg a Blinken OSA Archivumban a Petőfi születésének 200. évfordulójára rendezett, PETŐFI MINDEN IDŐBEN: A Petőfi-kultusz politikai változásai 1942 és 1956 között című kiállítás.

Az Archivum március közepétől május végéig tartó, PETŐFI DÉLIBÁBOK című programsorozata nem Petőfi életéről és művészetéről, hanem Petőfi emlékezetének történetéről, annak különböző aspektusairól szól. 176 éve kergetjük Petőfi délibábját. A filmvetítésekkel, színházi előadásokkal, felolvasásokkal és beszélgetésekkel tarkított eseménysorozat ennek a történetébe kínál betekintést.

Április 19. (szerda) 18 óra - A Petőfi Kör és az 1956-os forradalom. Beszélgetés.
Regisztráció

Nem kétséges, hogy az 1956 márciusában, többszöri tiltás és akadályoztatás után útjára indult nyilvános vitasorozat, amelyet a kommunista párt ifjúsági szervezete, a DISZ (Demokratikus Ifjúsági Szövetség) keretén belül létrehívott Petőfi Kör szervezett, a forradalom kitörésének közvetlen előzményeként értékelhető. Ugyanakkor az sem kétséges, hogy a Petőfi Kör és a nyilvános vitáin szerepet vállalók nem a rendszer megdöntését, hanem a rendszer megreformálását, demokratizálását, a desztalinizáció folyamatának elindítását tűzték ki célul. A beszélgetés a Kör történetét és történelmi szerepét vizsgálja.

Rainer M. János történésszel Mink András beszélget.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.