esemény
Golda János tárlatvezetése | Építészeti tervpályázat kiállítás | Golda János | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2022. december 11. 14:00

web | http://muzeumicentrum.hu

cím | Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.

Térkép

Golda János építész tárlatvezetése az Építészeti tervpályázat kiállításon.
Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum felkérésére, az Építész Mester Egylet Mesteriskola felvételi tervpályázatára számos továbbgondolásra érdemes munka érkezett be. Az építészszakos hallgatók feladata volt a Castrum környékének újragondolása, a Paprikabíró utca és Dunakanyar körút menti buszparkolóba érkező nagy tömegű kiránduló számára a helyi komfort biztosítása és a városba jutásuk biztonságosabbá tételének építészeti- és környezetrendezési megoldása. A beérkezett tervekből nyílik a Képtárban kiállítás.
„A levegőben van, hogy sűrű vidék.
Hogy nem pusztán díszlet, de szereplő is lehet a táj.
Hogy ide gyakran járt a történelem.” (Szálinger Balázs)
…a helyszínen járva olyan táj képe rajzolódik ki, melynek nagy része szemmel nem látható, erővonalai és tömegvonzása mégis meghatározóak. Eltemetett történelem, mely épp csak kibukkan a föld alól. Figyelemfelhívás, hogy itt valami nincs a helyén. Kontextusvesztésre utal.
A város újraírja saját történetét.
Ha a rendezetlen mai állapotot, a nagyparkoló és az egykori katonai tábor határán álló raktárépület vonalait összevetjük a még feltáratlan Castrum tengelyeivel - az árkok ésfalak irányaival - 1,61 fok szögelfordulás adódik. A biztonságos belvárosba jutás mellett megoldandó a jelen és a múlt közötti szakadék áthidalása is…(részlet Tóth Emese felvételi pályázatából)
A kiállítás december 18-ig látogatható, szombaton és vasárnap 14.00-16.00 óra között.
A belépés díjtalan.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.